Budva: Hotelu „Park” prijeti mrak zbog neplaćenog računa

Opština Budva je srpskoj kompaniji za hotel “Park” i vile ispostavila rješenje na porez od 200.000 eura, jer se nalaze na atraktivnoj lokaciji
138 pregleda 1 komentar(a)
hotel Park, Foto: Arhiva "Vijesti"
hotel Park, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.09.2015. 18:47h

Elektroprivreda Crne Gore uputila je posljednje upozorenje srbijanskoj kompaniji "EPSturs" iz Beograda, da ukoliko u roku od osam dana ne izmiri dug od 82.461 euro, da će isključiti struju hotelu "Park" i vilama.

Upozorenje je ostavljeno na ulaznim vratima hotela, koji je gotovo potpuno ispražnjen, jer beogradska firma ove sezone nije ni otvarala hotel na samom ulazu u Budvu, kao i 16 vila u naselju Potkošljun.

Poreski inspektori su još početkom maja zapečatili hotel, kao i kompleks vila, zbog neplaćenog duga od gotovo pola miliona eura. Iako je postojala ponuda da srpska kompanija izmiri polovinu duga, a ostatak u ratama, EPSturs je nije prihvatio.

Zato su tokom cijelog ljeta “Park” i vile, koji su godinama unazad bili objekti za odmor radnika Elektroprivrede Srbije, kao i brojnih ekskurzija, zjapili prazni.

Preduzeće “EPSturs”, osnovano je 1992. i osnovna djelatnost mu je organizacija odmora i rekreacije radnika i ugostiteljstvo i turizam za potrebe Elektroprivrede Srbije.

To preduzeće gazduje turističkim centrom u Budvi, sa ukupno 900 kreveta i objedinjuje hotel “Park” izgrađen prije šest decenija, koji ima 300 ležaja kategorisan sa svega dvije zvjezdice, iako se nalazi na samoj “pjeni od mora” na ulazu u Budvu.

“EPS turs” je vlasnik i kompleksa od 16 kamenih trospratnih vila, izgrađenih na zemljišnom kompleksu od 15.000 kvadrata u naselju Potkošljun, svega stotinjak metara udaljenom od hotela “Park”.

Kompleks vila raspolaže apart hotelom -vile “Park”, aparthotelom - vila EDB. Vlada Srbije je još prije godinu oglasila da je zainteresovana za privatizaciju tog preduzeća, a onaj koji ga kupi, osim vrijedne imovine u Budvi, postaje i vlasnik i nekoliko turističkih objekata širom Srbije.

Godinama unazad Elektroprivreda Srbije nije ulagala u ove hotelske objekte, koji su dovedeni na nivo od dvije zvjezdice.

Kako je riječ o atraktivnoj lokaciji, gdje su predviđeni objekti visoke kategorije, to je odlukom Vlade data mogućnost Opštini, da ukoliko investitor hotel ne bude doveo na kategoriju 4 ili 5 zvjezdica, ona može naplaćivati porez po većim poreskim stopama. To je i lokalna uprava u Budvi učinila, pa su srpskoj kompaniji dostavljena rješenja na iznos od gotovo 200 hiljada eura.

Bonus video: