Budva: Izbrisali 250 tezgi i kioska, neće da budu vašarište

Vlast u Budvi učinila je ono što mnoge prethodne gradske uprave nijesu imale „petlju“, jer su godinama unazad privremene lokacija na šetalištima kritikovane od strane turističkih poslenika, a bile i ključni instrument političkim partijama za prikupljanje glasova
384 pregleda 24 komentar(a)
budva privremeni objekti, Foto: Vuk Lajović
budva privremeni objekti, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 07.11.2018. 14:49h

Najveće vašarište na Jadranu, „Šabac na moru“ - sinononimi koji su do sada važili za crnogorsku metropolu turizma, trebalo bi napokon da odu u zaborav, nakon što je nova gradska uprava predložila Planom privremenih objekata praktično „izbrisala“ ukupno 250 privremenih lokacija —tezgi, štandova, kioska, ugostiteljskih terasa sa gradskih šetališta Budve, Petrovca, Svetog Stefana i Bečića.

Gradonačelnik Dragan Krapović poručio je na danas održanoj javnoj raspravi u punoj Sali Skupštine opštine, da je došao kraj tome da se Budva naziva vašarom i da je sada vrijeme da se napravi rez.

Ovim je opoziciona vlast u Budvi učinila ono što mnoge prethodne gradske uprave nijesu imale „petlju“, jer su godinama unazad privremene lokacija na šetalištima kritikovane od strane turističkih poslenika, a bile i ključni instrument političkim partijama za prikupljanje glasova.

Sekretar za urbanizam Stevo Davidović je kazao da je u odnosu na prethodni plan u Budvi izbrisano 187 lokacija, od kojih 95 lokacija na šetalištu a 50 lokacija na Sajmu, te 42 lokacije u drugoj zoni.

„U Bečićima je manje 39 lokacija osam u Petrovcu, četiri na Jazu pet na Svetom Stefanu, pet autoperionica i tri parkinga“, predočio je Davidović i naveo da će se sve lokacije, od ugostiteljskih terasa, do kioska naći na tenderu.

Ovo je izazvalo burnu reakciju brojnih dosadašnjih zakupaca privremenih objekata, koji su zahtijevali da se njihovi objekti koji su izbrisani, ponovo vrate u plan.

Starograđanin Luka Vučković vlasnik lokala „Mocart“ negodovao je jer je toj ugostiteljskoj firmi izbrisana terasa unutar starogradskih zidina, koja je postojala više od 50 godina, dok je terasa ispred zidina manja, te da se time direktno „udara“ na mještane koji godinama rad po zakonu svoj posao i upošljavaju mnogo radnika.

„Mislim da je na sceni represija, a ja želim da se nađe kompromisno rješenje. Ovo je jednostavno usmjereno protiv nas mještana“, kazao je Vučković.

Krapović je kazao da se izradom Plana nije vodilo nikakvim političkim preferencijama.

„Budite spokojni, ništa nije usmjereno, ni protiv bilo koje porodce niti kojeg pojedinca, već je Plan donijet isključivo po Zakonu. Mi, kao gradska uprava, imamo viziju kako grad treba da se razvija. Ukoliko ta vizija ne bude podržana, možda bude to kraj ove vlasti, ili dolazak druge, ali radikalni rezovi moraju biti napravljeni. Mi smo to najavljivali i došlo je vrijeme da se napravi rez. Neće biti kompromisa“, poručio je Krapović.

Predstavnik NVO Crnogorske turističke agencije, Božidar Vujičić, kazao je da je novim planom sa šetališta izbrisano svih 11 lokacija na kojima su bile turističke agencije, čime je, kako je ocijenio, nanijeta šteta turističkoj ponudi.

Šef parlamenta Đorđije Vujović obratio se kao građanin, navodeći da je bila netransparetnost prilikom izrade Plana, navodeći da se treba svaka primjedba građana dobro sagledati i izaći u susret koliko je moguće.

„Brojni građani koji su godinama zakupljuju lokacije uložili su veliki novac, porodice od toga žive... nemojte dozvoliti da supermarketi budu budućnost našeg turizma. Ucrtavate supermarkete od 200 kvadrata na samoj obali, gdje se prodaje pivo za 40 centi, a brišu se privremeni objekti nekih ljudi koji od tih lokalcija žive“, istakao je Vujović.

Sekretar Davidović je kazao da je rad opštinske komisije bio javan, a Krapović da ni jednom supermarketu nije ucrtano 200 kvadrata na obali.

Mještanin Ranko Kuljača kazao je da je na privatnoj zemlji u zaleđu Slovenske plaže izbisana lokacija gdje je bio luna park i štandovi, što je ponuda koja postoji u svim turističkim mjestima.

Istakao je da je od toga Opština prihodovala 150 hiljada eura, od čega se sada odriče, uz zahtjev da se lokacije vrate u plan.

Ivančević: Iz Budve da uklonimo neukus

Davajući punu podršku opšptinskim organima da uvedu red, predsjednik sektora za turizam pri Privrednoj komori, Dragan Purko Ivančević, kazao je da zastupa hotelijere, restoratere, turističke agencije koji poštuju zakone i kojima godinama unazad u inostranstvu partneri ukazuju da struktura ponude Budve ne odgovara tražnji.

„Založimo se svi da ovaj neukus uklonimo, da ovo bude kvalitetan grad za sve. Vratimo šetališta šetačima. Da li je primjereno na bilo kojoj tački Mediterana da se na šetalištima služi hrana, da budu marketi... Turistička privreda godinama zahtijeva od nadležnih državnih i lokalnih organa da upodobe ponudu koja će trajati sedam mjeseci, a ne onu koja će trajati 45 dana“, istakao je Ivančević

"Izbrisali ste jedno privredno društvo"

Predstavnica Jadranskog sajma Mira Deloik negodovala jer su Planom izbrisane 50 privremene lokacije, koje 44 godine postoje na sajmu.

„Nešto što toliko godina funkcioniše, vi ste ga potezom gumice izbrisali. Izbrisali ste jedno privredno društvo. Od toga živi 50 porodica, legalno je poslovao, ni jedna lokalcija nije bila „divlja“, poštovali smo sve norme. Budva ima takvu strukturu gostiju, kojoj treba to vašarište. Ne možete tako da radite i da sve izbrišete jednom privredniku. Naša lokalcija je bila komunalno najopremljenija i šitamo se šta je smetala ta izolovana cjelina, gdje je bilo mjesto za bazar“, kazala je ona i dodala da ni jednim svojim segmentom nijesu suprotni važećem zakonu i pravilniku.

Davidović je kazao da je Budvi potreban ozbiljan sajamski i kongresni centar, te da je ponuda koja je bila samo je urušava. Krapović je kazao da Opština nije odgovorna za to što se Sajam nalazi u stanju u kakvom je već, onaj ko je vlasnik, "jer mi ne želimo da to liči na vašar".

Bonus video: