Budva: Nakon uvođenja reda na šetalištu, na red došli taksisti i buka

“Divlju prodaju, koja je zaista minulih godina bila veliki problem, suzbili smo do kraja. Uspjeli smo da svi vlasnici privremenih objekata imaju odobrenja o lokaciji"
0 komentar(a)
šetališta, Budva, Foto: Vuk Lajović
šetališta, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 09.07.2013. 17:36h

Nakon što su uveli red na gradskim šetalištima duž rivijere, gdje više nema nijednog nelegalnog prodavca, Komunalna policija u Budvi kreće u žestoku akciju sređivanja haosa u taksi prevozu i suzbijanju buke.

To je danas najavio načelnik Komunalne policije Budve Slavko Đukanović, zadovoljan dosadašnjim rezultatima svog tima, koji u tri smjene svakodnevno obavlja kontrole u metropoli turizma.

“Divlju prodaju, koja je zaista minulih godina bila veliki problem, suzbili smo do kraja. Uspjeli smo da svi vlasnici privremenih objekata imaju odobrenja o lokaciji. Napravljen je odličan rezultat, jer se na ime naplate izdavanja u zakup lokacija u opštinsku kasu slio 1,1 milion eura, upola više nego lani“, naveo je Đukanović na konferenciji za novinare.

Kontrole u taksi prevozu, dodao je on, biće intenzivirane.

“Poznato je da je Opština raspisala tender za dodjelu taksi mjesta na stajalištima, ali cijeli postupak još nije okončan. To nam predstavlja ogroman problem, jer je jako teško sa jednim saobraćajnim inspektorom, koga imamo u službi, iskontrolisati sva taksi vozila, jer ne znamo koje taksi udruženje i pojedinac zauzima koje stajalište. Zato je jako teško obaviti kontrolu, jer svako može koristiti svako stajalište. To je jedan segment na koji ćemo se posebno koncentrisati“, najavio je Đukanović, navodeći da u gradu ima 405 legalnih taksi vozila, te još trećina od tog broja divljih.

U saradnji sa policijom i Upravom za inspekcijske poslove, rekao je Đukanović, prvi cilj biće suzbijanje “divljih taksista”.

Prioritet im je i rješavanje problema buke.

“Pojačaćemo kontrole otvornih šankova. Angažovaćemo i Instutut za javno zdravlje, koji će mjeriti jačinu buke“, najavio je Đukanović, a kao glavne izvore buke označio je šest otvorenih šankova na šetalištu.

Pljušte kazne

Glavni komunalni inspektor Slavko Oroz naveo je da su za proteklih pola godine obavili ukupno 1.078 inspekcijskih pregleda.

“U ovom periodu izrekli smo 91 novčanu kaznu u ukupnom iznosu od 17.250 eura. Najviše kazni je izrečeno iz oblasti komunalne djelatnosti, njih 67, od kojih se polovina odnosi na privremene objekte. Iz oblasti saobraćaja bilo je ukupno 15 kazni. Naplata kazni je 70 odsto, a najteže ih je naplatiti kod fizičkih lica koja su nezaposlena. Pokrenuli smo postupke prinudne naplate pred sudom.

Ovih dana imamo pomaka jer ljudi koji su dugovali za kazne, sada ih plaćaju”, rekao je Oroz i dodao da je smanjen broj zahtjeva za vođenje prekršajnih postupaka, zbog primjene novih zakonskih rješenja.

Bonus video: