Budva: Raspisan tender za izvođača izgradnje golf terena na brdu Spas

Opština je uslovila belgijskog investitora da prvo mora da izgradi golf teren, potom hotele sa pratećim sadržajima, a tek nakon toga renta vile
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2012. 18:18h

„Montenegro Golf Course“, zajednička kompanija Opštine Budva i belgijskog počasnog konzula Žan Luk Dumortijea, raspisala je međunarodni tender za izbor izvođača radova na izgradnji prvog održivog golf terena sa 18 rupa na brdu Spas iznad Budve.

Riječ je o prvom golf terenu takve vrste na ovom dijelu Jadrana.

Opština je, preko svog preduzeća „Budva holding“, zaključila ugovor o zajedničkom ulaganju sa kompanijom „R.E.B“ d.o.o. belgijskog biznismena, te je polovinom marta i zvanično registrovana firma “Montenegro Golf Course”, u kojoj Budvani imaju 15 odsto akcijskog kapitala, a ostatak belgijska strana.

Raspisivanjem tendera otklonjenje su sve nedoumice da je Dumortije, nakon punih šest godina čekanja i mnogobrojnih administravnih poteškoća na koje je nailazio, odustao od projekta vrijednog više od sto miliona eura.

“Na poziv se mogu javiti sve zainteresovane kompanije koje su se dokazale u izvođenju velikih i složenih projekata, a koje su u prethodne tri godine imale prosječan godišnji

Raspisivanjem tendera otklonjenje su sve nedoumice da je Dumortije, nakon punih šest godina čekanja i mnogobrojnih administravnih poteškoća na koje je nailazio, odustao od projekta vrijednog više od sto miliona eura

Svi oni koji su zainteresovani, osim licence, potrebno je da dostave i referenc listu izvedenih radova u posljednjih pet godina sa finansijskim pokazateljima realizacije tih radova. Obavezno je da se dostave, kako se navodi, i finansijski iskazi za posljednjih pet godina.

Uslaskom u zajedničku firmu, Opština je uslovila belgijskog investitora da prvo mora da izgradi golf teren, potom hotele sa pratećim sadržajima, a tek nakon toga renta vile.

Dumortije, koji je prije šest godina kupio veliki zemljišni kompleks na brdu Spas, od oko 600 hiljada kvadrata, zamislio je da gradi prvi teren sa 18 rupa za golf u Crnoj Gori, a projektom su predviđena i dva hotela, te prateći sadržaji, i oko 20 luksuznih vila.

Opština, koja na brdu posjeduje svojih 30 hektara, preko svog preduzeća „Budva holding“, kome je povjerila zemljišni kompleks na upravljanje, ugovorom u zajedničku kompaniju unijela je tu imovinu.

Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović je ranije najavio da je projektom u prvoj fazi predviđena izgradnja golf terena na oko 50 hektara, sa punim kapacitetom i svim sadržajima koji prate golf teren, kao i izgradnja dodatnih kapaciteta površine oko 70.000 kvadrata, koji će imati hotelski karakter.

„Investitor se na jednoj strani obavezao, a Opština na drugoj, da, kada izgradi investicioni ciklus za koji sada postoje uslovi, može dobiti i proširenje projekta da izgradi još jedan dio kompleksa, rezidencijalnih vila, koji bi unaprijedio i povećao kvadraturu investitora”, kazao je Rađenović.

On je istakao da je najveći interes Opštine da se što prije započne sa izgradnjom golf terena.

“Ubijeđen sam da će Crna Gora i Budva time mnogo dobiti. Taj projekat bi bio inpuls i za druge projekte, jer kada pričate o destinaciji bez i sa golf terenom, zaista je značajna razlika”, naglasio je Rađenović.

Investitor je još ranije dao rok od 18 mjeseci, koliko mu je potrebno da izgradi golf teren.

Galerija

Bonus video: