Budva: U opštinsku kasu se slilo 1,3 miliona više nego lani

“Zaključno sa 28. septembrom komunalije su naplaćene u iznosu od 4.946.752 eura, što je za oko 1,5 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine“
0 komentar(a)
Budva
Budva
Ažurirano: 03.10.2017. 19:16h

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva naplatila je do 28. septembra 11 miliona eura poreza , gotovo 1,3 miliona eura više nego u istom periodu lani.

Sekretar za finansije i v.d. direktora Uprave Petar Odžić saopštio je “Vijestima” da je u istom periodu naplaćeno 1,5 miliona eura više na ime komunalija nego prošle godine.

Budvanska kasa ove godine je “teška“ 36.984.000 eura. Najveći priliv, oko 17 miliona eura, očekuje se od naplate poreza , od čega 12 miliona poreza ne nepokretnost.

“Ukupna realizacija prihoda na ime poreza na današnji dan iznosi 11.046.242,77 eura, što je za nekih 1.290.000 eura više nego u istom periodu prošle godine. Prihod od poreza na nepokretnost, uprkos smanjenom razrezu zbog prosječne cijene kvadrata koju smo obavezni da crpimo od MONSTATA, iznosi 7.229.447.64 eura, što je za 662.942,60 eura više nego za prvih devet mjeseci lani”, rekao je Odžić.

On je ocijenio da Uprava funkcioniše na zadovoljavajućem nivou, i pored mnoštva naslijeđenih problema.

Odžić je istakao da je vidno bolja naplata lokalne komunalne takse - za oko 140.000 eura, i da je po tom osnovu već premašen planirani iznos za ovu godinu.

“Za ovako dobru naplatu dijelom je zaslužna i Komunalna policija, sa kojom smo imali izvrsnu saradnju tokom cijele turističke sezone“.

Odžić je rekao da je za oko 160.000 eura povećana i naplata prireza poreza na dohodak građana.

Budžetom je planirano da se od naplate komunalija ove godine inkasira 8,2 miliona eura.

“Zaključno sa 28. septembrom komunalije su naplaćene u iznosu od 4.946.752 eura, što je za nekih 1,5 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine“.

Odžić je ocijenio da je finansijsko stanje u Opštini solidno i da nema većih problema sa likvidnosću računa.

“Avgustovska bruto-zarada je izmirena 1. septembra, a sve tekuće obaveze kao i dio obaveza iz prethodnog perioda uspijevamo da servisiramo iz tekućih prihoda. Novih kreditnih zaduženja nije bilo, a stare kredite uspijevamo da servisiramo po dospijeću. Sve u svemu, možemo biti zadovoljni, ali svakako ne treba očekivati da se stanje može konsolidovati preko noći, s obzirom na nivo neizmirenih obaveza iz prethodnog perioda“.

Odžić : MONSTAT potcijenio kvadrat stana u Budvi, što je loše po budžet

Odžić je istakao da očekuje da će se u kasu sliti manje novca nego lani kada je riječ o oporezivanju stambenog prostora, zbog “nerealne” procjene MONSTAT-a da kvadrat u Budvi vrijedi 955 eura.

“Ove godine je, prema MONSTAT-u, cijena kvadratnog metra osjetno niža nego u prethodnom periodu. To će se odraziti i na visinu razrezanog poreza za fizička lica u 2017. Cijena kvadrata stambenog prostora u Budvi je 955 eura. To je... nerealna procjena. Ako kažemo da je prošle godine cijena bila 1.269 eura po kvadratu, a u 2015. 1.594 eura, a da je cijena ove godine u Baru 1.500 eura po kvadratu, jasno je da je u pitanju potcjenjivanje prosječne cijene u Budvi. Ovo je svakako lijepa vijest za građane, ali jednako loša po budžet Opštine, jer će se u opštinsku kasu sliti manje novca nego lani”. Odžić je kazao da je razrez poreza za 2017. završen krajem jula, kada je i počeo proces uručivanja rješenja.

Bonus video: