Budva uzima upola više vode, a Bar upola manje iz Regionalnog vodovoda

Jevrić je objasnio da razlog za ovako drastičan porast u preuzetim količinama vode svakako leži u činjenici da je Opština Tivat ove godine izvršila adekvatne analize, planski i realno sagledala stvarne potrebe za vodom tog područja i, u skladu sa izvršenim analizama, sklopila odgovarajući ugovor o isporuci vode sa JP
77 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2017. 12:43h

Iz regionalnog vodovoda prvog dana ljeta isporučeno je upola više vode metropoli turizma nego lani u istom periodu.

Diurektor „JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ Goran Jevrić konstatovao da je turistička sezona otpočela čak i bolje nego što je očekivano, ako se uzmu u obzir podaci o isporuci vode iz regionalnog vodovodnog sistema lokalnim vodovodnim preduzećima.

„Opštinama na Crnogorskom primorju prvog dana ljeta isporučene su mnogo veće količine vode nego istog dana 2016, odnosno, rekordne 2015. godine. Kao što je i očekivano, u preuzetim količinama vode prednjači prijestonica turizma – Budva, koja je na 21. juna preuzela 206 l/s vode, što je 47 odsto više u odnosu na isti dan prošle godine, odnosno 21 odsto više nego istoga dana rekordne 2015.. Valja naglasiti da je opština Tivat napravila najveći iskorak u preuzetim količinama vode u odnosu na prethodnu godinu jer je na dan 21. jun 2017. preuzela 87 l/s, što čini čak 53 odsto više u odnosu na količinu preuzetu na isti dan lani“, soapštio je Jevrić.

Jevrić je objasnio da razlog za ovako drastičan porast u preuzetim količinama vode svakako leži u činjenici da je Opština Tivat ove godine izvršila adekvatne analize, planski i realno sagledala stvarne potrebe za vodom tog područja i, u skladu sa izvršenim analizama, sklopila odgovarajući ugovor o isporuci vode sa JP.

„Uvjereni smo da će i ostale opštine pratiti primjer Opštine Tivat, te u budućnosti sa dužnom pažnjom i ozbiljnošću pristupiti planiranju realnih količina vode koje će zadovoljiti rastuće potrebe, kako lokalnog stanovništva, tako i turista koji borave na Crnogorskom primorju“, kazao je Jevrić.

„Rekordi u isporuci vode koje naše preduzeće kontinuirano bilježi posljednjih godina, najbolje govore u prilog tvrdnji da je regionalni vodovodni sistem najznačajniji infrastrukturni projekat koji je Vlada Crne Gore realizovala nakon obnove nezavisnosti, koji je donio ogroman napredak u razvoju Crnogorskog primorja i države Crne Gore, generalno govoreći. Upravo zahvaljujući regionalnom vodovodnom sistemu, najznačajnija privredna grana u Crnoj Gori – turizam, nesmetano se odvija, a benefiti koje u tom smislu ostvaruju i stanovnici Crnogorskog primorja i turisti koji ovaj predio posjećuju, zaista su nemjerljivi“, istakao je Jevrić.

„Imajući u vidu ulogu koju regionalni vodovodni sistem igra u ukupnom privrednom razvoju naše države, moramo insistirati na većoj brizi, unaprjeđenju i povećanju njegove iskorišćenosti u budućnosti, posebno vodeći računa o interesima i povećanju kvaliteta života naših građana. U tom smislu, vjerujemo da, pored našeg JP, sve državne institucije, odnosno preduzeća, koja u opsegu svojih nadležnosti imaju pitanje vodosnabdijevanja, treba da učine sve što je u njihovoj moći da se na jedan odgovorniji i ozbiljniji način svi zajednički staramo o vodi kao najdragocjenijem resursu. Ovdje posebno mislimo na donosioce „vodovodnih“ odluka u Baru koji ove godine preuzima čak 58 odstomanje vode u odnosu na prethodnu godinu iako u toj opštini, na teritoriji više mjesnih zajednica, postoji problem nedostatka vode za piće, za čime apsolutno nema potrebe“, zaključio je Jevrić.

Prikaz količina vode koje su lokalna vodovodna preduzeća preuzimala na dan 21.06. u 2015, 2016. i 2017. godini izraženih u l/s

Galerija

Bonus video: