Budva: Višespratnica "Dom XXI" gubi dozvolu?

Zahtjev za inspekcijski nadzor, i provjeru građevinske dozvole stigao je od mještanina Gospoštine Dragana Krapovića i Mreže za afirmaciju nevladinog sektora - MANS
213 pregleda 6 komentar(a)
Dom XXI, Foto: Vuk Lajović
Dom XXI, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 14.02.2014. 21:04h

Uprava za inspekcije polove, odsjek za urbanizam, dostavio je predlog sekretarki za prostorno planiranje Budve Danijeli Marotić da poništi građevinsku dozvolu, koju je izdala kompniji “MCG Montenegro“ za gradnju luskuzne poslovne stambene višespratnice „Dom XXI“ na mjestu nekadašnjeg supermarketa “Roda”, na 50 metara od Staroga grada.

Inspektor za urbanizam Siniša Minić napisao je kako je „idejni projekat na osnovu kojeg je izdata građevinska dozvola izrađen suprotono planskom dokumentu i urbanističko tehničkim uslovima“.

Međutim, MCG Montenegro, kompanija, iza koje stoje investitori koji završavaju rezidencijalni kompleks vila na Zavali „Dukljanski vrtovi“, zatražila je od Sekretarijata da odbije predlog urbanističkog inspektora, uz naglasak da negiraju inspekcijski izvještaj, da nije bilo kršenja zakona, niti odstupanja idejnog projekta od urbanističko-tehničkih uslova.

Sekretarijat još nije donio konačnu odluku, a radovi na izgradnji solitera i dalje se izvode, ukopavanjem terena i izgradnjom budućih podzemnih garaža.

Zahtjev za inspekcijski nadzor, i provjeru građevinske dozvole stigao je od mještanina Gospoštine Dragana Krapovića i Mreže za afirmaciju nevladinog sektora - MANS.

Krapović je bio jedan od inicijatora pokretanja peticije za obaranje DUP „Budva centar“, koju je podržalo više od 500 Budvana.

Budući izgled višespratnice

Početak izgradnje solitera na mjestu „Rode“ bila je inicijalna kapisla za građanski bunt.

Od incijative, lokalna uprava je prihvatila jedino zahtjev da se izmijeni planski dokument, ali i ne da se uvede moratorijum na gradnju dok se ne donese novi.

"Na osnovu inspekcijskog pregleda, inspektor je utvrdio da idejni arhitektonsko-građevinski projekat, izrađen od strane firme "Projmetal" iz Beograda, a koji je revidovan od strane JU Institut za razvoj i istraživanja u oblasti zaštite na radu iz Podgorice, na osnovu kojeg je 1. jula 2013. izdata građevinska dozvola za izgradnju poslovne zgrade, nije izrađen, odnosno nije revidovan u skladu sa planskim dokumentom i UT uslovima“, napisao je inspektor Minić.

Investitori zgrade negirali su navode urbanističkog inspektora uz tvrdnju da je sve u skladu sa zakonom

Investitori smatraju da su sva tri razloga na koja se zasniva predlog za poništenje građevinske dozvole bez pravnog i činjeničnog osnova.

Ističu da su to beznačajna odstupanja da bi se poništila građevinska dozvola, što bi značilo kršenja načela zakona o inspekcijskom nadzoru.

Mišljenja inspekcije i investitora kose se i u tome da je prekoračena građevinska linija na etaži prizemlja, da su idejnim projektom planirana 22 parking mjesta manje nego što je UT uslovima propisano, te da je prilaz za dva parking mjesta na susjednoj parceli idejnim projektom predviđen sa sjeverne strane, a UT uslovima sa istočne.

Minić traži da se tvorcima ideje oduzmu licence

Osim što je predložio da se za Dom XXI poništi građevinska dozvola, urbanistički inspektor je podnio Inžinjerskoj komori Crne Gore predlog za oduzimanje rješenja kojim je ta komora ovjerila licence za izradu tehničke dokumentacije beogradskoj kompaniji „Projmetal“, a koju je izdalo Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja Srbije.

Prema navodima inspektora “Projmetal”, koje je radilo idejni projekat, to je uradio suprotno odredbama crnogorskog Zakona o uređenju prostora.

Predlog za oduzimanje licence Inžinjerskoj komori inspektor za urbanizam je, saznaju Vijesti, podnio i za Javnu ustanovu Institut za razvoj i istraživanja u oblasti zaštite na radu iz Podgorice, koji je revidovao projekat.

Na gradilištu se i dalje radi bez ikakvih zastoja

I dok traje postupak pred opštinskim Sekretarijatom u Budvi, radovi na izgradnji „Doma XXI” uveliko se izvode. Višespratnica, od 14 etaža, od kojih su tri podzemne, trebalo bi, ako je suditi po podacima objavaljenim na gradilištu, da bude završena do 1. juna 2015.

Riječ je o građevini od 10.122 kvadrata stambenog i garažnog prostora, a izgradnju će voditi budvanska kompanija „Novkol Monte“ i „Montera construction“, koja je i izvođač radova na Zavali.

Prema projektu, predviđeno je da na prvom spratu budu trgovinski objekti, banke, na drugom tržni centar sa buticima, treći sprat je za bjuti, spa i fitnes centar, dok će na ostalim etažama do vrha biti luksuzni apartmani od 53 do 120 kvadrata, a cijena kvadrata je od 3.500 do 4.000 eura.

Bonus video: