Budva: Za plate odu budžeti Mojkovca i Kolašina

Prekobrojna administracija i visoke plate zaposlenih u lokalnoj upravi i javnim preduzećima, ustanovama i medijima, je nešto čime se Budva “ponosi“ godinama
83 pregleda 6 komentar(a)
Budva grad, Foto: Shutterstock
Budva grad, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.12.2017. 20:36h

Opština Budva za zarade zaposlenih izdvaja više novca nego što iznose budžeti pojedinih opština sa istim, ili čak i većim brojem stanovnika.

Za plate je ove godine izdvojeno 4,7 miliona eura, a sljedeće je planirano još 600.000 više.

To svjedoči da je višak zaposlenih, odnosno godišnji izdatatak za zarade, najbolnija tačka lokalne administracije, uprkos tome što je ove godine ostvaren suficit od osam miliona eura, koliko su uspjeli da uštede.

Budžet Opštine Šavnik iznosi oko miliona eura, Žabljaka 1,8 mioliona, Mojkovca i Kolašina po oko 2,6 miliona, Plava 3,2, Plužina 3,8, dok su gradske kase Rožaja i Berana, koje imaju znatno više stanovnika od Budve, teške oko 6,5, odnosno 7,5 miliona eura.

Prekobrojna administracija i visoke plate zaposlenih u lokalnoj upravi i javnim preduzećima, ustanovama i medijima, je nešto čime se Budva “ponosi“ godinama.

Uprakos teškoj finansijskoj krizi koja punu deceniju drma metropolu turizma, plate suštinski nijesu smanjivane.

Iako su ih formlano smanjivali na zahtjev Vlade, u Budvi se uvijek znalo doskočiti da se preko raznih varijabila čak i premaše.

Zaposleni uveliko koriste i institut “prekovremenog rada“, pa se tako plate uvećavaju i po nekoliko stotina eura.

Nova lokalna administracija ove godine je za plate, kako se navodi u predlogu rebalansa budžeta, potrošila 4,7 miliona eura, što je oko 700.000 eura više nego lani.

Jedno od opravdanja nove gradske vlasti za povećanje tog iznosa je i činjenica da su gotovo svi lokalni funkcioneri, koji su dolaskom nove uprave, smijenjeni, ostali na platnom spisku cijelu godinu, kako to zakon predviđa.

Plate u mnogim opštinskim firmama i samoj administraciji i dalje su, međutim, na nivou onih iz vremena zenita DPS vlast, čak i veće.

Jedan od proklamovanih ciljeva nove gradske uprave - dojučerašnje opozicije, je da se opštinska administracija relaksira viška radnika, odnosno da poreske obveznike što manje košta više nego preglomazna administracija.

Kabinet gradonačelnika Krapovića građane košta 360.000 eura godišnje

Od ukupno 4,7 miliona eura isplaćenih za zarade, 360.000 otišlo je na plate zaposlenih u kabinetu predsjednika Opštine Dragana Krapovića.

Za plate zaposlenih u Službi glavnog administratora potrošeno je 122.000, za skupštinsku službu 170.000, u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu 421.000, Sekretarijatu za društvene djelatnosti 246.000, Sekretarijatu za finansije 178.000, Upravi lokalnih javnih prihoda 320.000, Sekretarijau za investicije 61.000, Sekretarijatu za urbanizam 223.000, Komunalnoj inspekciji i policiji oko 600.000, a za zarade vatrogasaca isplaćeno je 400.000.

Za plate idu i milionske svote javnim preduzećima i ustanovama koje su budžetski potrošači. Opština iz budžeta daje više od četiri miliona eura za ustanove kulture, sporta i lokalnoj RTV Budva, od čega više od polovine za zarade zaposlenih.

Bonus video: