Budva: Zabranjen performans zakupcima nekadašnja tri otvorena šanka

Grupa ugostittelja poručila da će ponovo prijaviti skup i zatražiti da im se omogući organizovanje performansa, kao što su to mnoge NVO radile u gradu, a da ih pri tome niko nije sprječavao
351 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2017. 11:48h

Komunalna inspekcija i policija u Budvi zabranile su sinoć performans grupi ugostitelja, nekadašnjim zakupcima tri šanka "Fortaleza", "Sailor" i "Caballero", ispred zidina Staroga grada, nakon što im nije dozvlila da postave stolove na starogradskom trgu.

Ugostitelji, njih desetak zakupaca ova nekadašnja tri šanka planirali su da izvedu performans, tako što su na mjestima gdje su nekada bili njihovi šankovi, planiralio da postave ugostiteljske stolove, dovedu konobare i hostese, baš onako kako je proteklih godina bilo i na taj način pošalju poruku Opštini Budva da "prekine sa selektivnim dodjeljenivanjem lokacija".

Kada su oko 22.15 časova počeli da postvaljaju stolove i donijeli piće, te konobari samo što nijesu počeli da služe, Komunalna inspekcija je došla na lice mjesta i započela uklanjanje. A do protesta ugostitelja došlo je zbog načina na koji je Opština ove godine donijela Plan privremenih objekata za kontakt zonu Staroga grada.

Planom je umjesto nekadašnjih pet otvorenih šankova predvidjela dva, dok su tri izbrisana. Taj plan ugostitelji, što su i sinoć poručili, ocijenili su selektivnim pristupom i demostracijom sile.

Načelnik Komunalne inspekcija i policije Aleksandar Mijatović kazao je da je ta služba postupila po zakonu, jer nijesu imali saglasnost za postvaljenje ugostiteljskih stolova na javnim površinama.

Dolazaka inspektora i izvršne službe izazvao je revolt kod ugostitelja. Na licu mjesta bili su pripadnici budvanskog Centra bezbjednosti.

"Mi smo prijavili mirni protest u želji da ukažemo na selektivno donošenje odluka i selektivnu raspodjelu javnog prostora. Ovo nije bio nikakv politički skup, već skup privrednika koji su devet godina zakupljivali dio platoa ispred Staroga grada. Prilikom donošenja Plana privremenih objekata u kontakt zoni, umjesto da se ispoštuju smjernice Uprave za zaštitu kulturnih dobara i uklone svih pet otvorenih šankova, oni su uklonili tri i ostavili dva“, kazao je nekadašnji vlansik otvornog šanka "Caballero" Marko V. Marković.

On je kazao da se Opština oglušila i njegov zahtjev i molbu da se javni prostor na kome su predvidjeli dva otvorena šanka raspiše javni poziv, pa onaj koji da više da bude zakupac.

"Pod plaštom nekih neposrednih pogodbi daju ljudima da koriste javni prostor. Pri tome punih 50 dana otvoreni šankovi su radili a nijesu imali rješenje za rad. Sve je to prouzrokovalo ogroman revolt kod svih nas bivših vlansika, jer svako od nas ponaosob za devet godina je dao orgoman novac Opštini Budva. Mi smo prije svega bili partneri Opštine", naveo je.

Dodaje je da su htjeli da organizuju performans koji im je zabranjen.

"Htjeli smo da postavimo tri stola, kako bi članovi naših porodica mogli da popiju piće, prijavili smo skup u Centru bezbjednosti, oni su nam odobrili. Komunalna policija na čelu sa načelnikom Mijatovićem, došla je na lice mjesta, rekli su nam da je problem da se stolovi postave. Nijesu imali odgovor na naše pitanje, kako šankovi mogu bez papira da rade, a tri stola smetaju. Terase su prekoračile gabarite, ali to nikome ne smeta, ali smetaju naša tri stola “, kazao je Marković.

Oni su poručili da će ponovo prijaviti skup i zatražiti da im se omogući organizovanje performansa, kao što su to mnoge NVO radile u gradu, a da ih pri tome niko nije sprječavao.

Galerija

Bonus video: