Budvani neće žičaru preko kupača

Ovo je poručno sa skupa nekoliko desetina mještana MZ Jaz i Lastve Grbaljske, koji su se kupili na Žutoj gredi, gdje je izgrađena početna stanica buduće žičare
146 pregleda 6 komentar(a)
Protest Budvana, Foto: Vuk Lajović
Protest Budvana, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.10.2016. 12:39h

Mještani Jaza i Lastve Grbaljske neće dozvoliti da iznad kupališne zone plaže jaz, bude postavljena žičara, čiju izgradnju bez dozvole privodi kraju firma Zip line Montenegro sa Žabljaka.

Ovo je poručeno sa skupa nekoliko desetina mještana MZ Jaz i Lastve Grbaljske, koji su se kupili na Žutoj gredi, gdje je izgrađena početna stanica buduće žičare.

Firma sa Žabljaka izgradila je betonsku početnu stanicu iznad nekadašnje nudističke plaže, kao i krajnju stanicu na početku takozvane gradske plaže, na putu ka Trstenu. Dvije stanice , kilometr i po udaljene vazdušnom linijom , reba da povežu debele sajle, koje bi prelazile preko kupališne zone, kao i same plaže n visini od neih 30 metara.

Tek kada su vidjeli gdje je izgrađena krajnja stanica, to je izzavalo revolt mještana Početna stanica žičare nalazi na teritoriji budvanske opštine, dok krajnja stanica je na području Opštine Kotor. Izvođač radova, kako tvrde mještani nema građevinsku dozvolu.

„ Razumijemo da je Zip line žičara atrakcija, ali joj nije mjesto da ide prko kupališne zone i preko plaže . U pitnju su tri ili četiri debele sajle, koje će visiti sa kraja na kraj plaže Jaz, i više neće postojati pogled na pučinu i more, već u sajle. Sajle će šroizvoditi jke zvukove na vjetru, čak i kda se niko ne spušta , a još jače zvukove kad se bude koristila. Ljudi se neće osjećati sgurnim na plaži, a postoji i bojazan da bi moglo da se desi i da se sajle otkače, što bi bilo kobno za ogroman broj turista okom ljeta koji borave na plaži. Bilo koji predmet koji ispdne na nekog sa te visine, donosi kobne posljedice, pogotovo za djecu“, kazao je predsjednik Mjesne zajednice “Jaz“ Zoran Vukadinović.

Kako ej kazao žičara bi potpuno promijenila izgled plaže Jaz, jer u takvim uslovima, više ne bi bila mjesto gdje bi se gosti vraćali iz godine u godinu.

“Plaža Jaz bi postala mjesto, koje bi ljudi, koji žele odmor i zbog tog odlaze, počeli izbjegavati. Plaža Jaz daje život ovom prostoru i mi nećemo dozvoliti da to izgubimo, kazaoa je Vukadinović.

Pravni zastupnik Mjeszne zajednice advokat Dimitrije Dapčević naveo je da je jedino budvanska Komunlna policija prvovremeno reagovala, od svih institucija kojima su se obratili.

“ Komunalna pocilicija je izvršila nekoliko kontrola i zapečatila je radilište . Firma koja izvodi radove ne posjeduje odgovarajuća dokumenta, ne posjeduje građevinsku dozvolu, već je objekta počeo da gradi na osnovu nekih saglasnosti. Saglasnosti predstavljaju smao dobru volju da se nešto napravi, naravno uz prikupljanje svih ostalih dokumenata koji su neophodni za gradnju ovake vrste objekta. Pošto je u pitanju objekat od opšteg interesa , neophodno je pribaviti građevinsku dozvolu od Opštine Budve, a prema informacijama koje smo dobili iz lokalne uprave nikakvu vrstu saglasnost, ni građevinsku dozvolu nijesu izdali, niti će je izdati“, tvrdi Dapčević.

On je kazao da je početna stanica žičare izgrađena u putnom pojasu, te da je Direkcija za soabraćaj dala u zakup sto kvadrata zemlje, ali je Zip line- u janso naglasila da je dužan da pribavi sve saglasnosti i dozvole da bi to mogla da uradi.

Advokat Dapčević očekuje od Uprave za inspekcijske poslove da djeluje, jer je gradnja bez dozvole u njenoj nadležnosti i preduzme sve mjere.

Predsjednik MZ Lastva Grbaljska Labud Mihović kazao je da je Jaz dragulj cijele Crne Gore, koga je već narušio postvaljanjem podmorskog kbla.

“ Mi to zovemo crni monstrum, jedna ide prema Pljevljima, a drugi prema Italiji. Sada ovom žičarom, očekujemo da iznad ove naše lijepe plaže bude razapeta paučina. Nijesmo samo protiv žičare, ta atrakcija treba da postoji, lali je treba premjestiti na drugu poziciju, stotinjak metara dalje od ove,, da ne ugrožna kupače.

Krivična prijava zbog uklanjanja pečata

Načelnik budvanske Komunalne policije Dobrilo Gojković kazao je da su inspektori t službe u pripremi podnošnja krivične prijave protiv izvošač radova zbog povrede službenog pečata.

Gojković je naveo da su službenici Komunalne policije od početka jula u više navrata reagovala , izlazila na lice mjesta, te zabranjivala radove, da bi na kraju zapečatila i gradilište.

“Radovi su u velikoj mjeri obavljani noću i nai službenici su takođe vršili nadzor na gradilištu u četiri , pet sati izjutra“, kazaoa je Gojković.

Dokumentacija je proslijeđena Inspekciji zaštite prostora.

Bonus video: