Budvanin diplomirao na Lundu: Vratiću se jer vjerujem u svoju zemlju

“Ideja o nastavku školovanja u Švedskoj javila mi se između druge i treće godine studija, kada sam volontirao u Microsoftu”
220 pregleda 15 komentar(a)
Filip Dakić, Foto: Privatna arhiva
Filip Dakić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 25.06.2017. 19:09h

Filip Dakić prvi je crnogorski student koji je stekao master diplomu na Ekonomskom fakultetu (smjer Informacioni sistemi) na prestižnom Lund univerzitetu u Švedskoj.

Za razliku od mnogih vršnjaka koji su se obrazovali na vodećim svjetskim visokoškolskim ustanovama, taj ambiciozni Budvanin sa prosjekom 8,5 želi da se vrati u Crnu Goru i stečeno znanje primijeni u svojoj zemlji.

Ekonomski fakultet u Lundu jedan je od najprestižnijih u Evropi, a tamošnji Univerzitet, prema QS svjetskoj rang-listi za 2017. godinu, zauzeo je 73. poziciju.

Filipov boravak u Lundu poklopio se sa obilježavanjem velikog jubileja Univerziteta - 350 godina postojanja.

Takođe, riječ je o najboljem univerzitetu u Skandinaviji, na kome znanja iz gotovo svih naučnih oblasti stiče preko 40.000 studenata.

S obzirom da ima internacionalni karakter, da okuplja studente, naučnike i profesore iz različitih kulturnih sredina i zemalja, grad Lund je ujedno i biznis centar u kojem se nalaze vodeće svjetske kompanije koje sa tog univerziteta angažuju najbolje studente.

Tako je i Filip dobio ponudu da radi u jednoj od njih, ali je ipak odlučio da se vrati u Crnu Goru.

Rekao je da se nada da će i ovdje u nekoj sličnoj kompaniji dobiti primamljivu ponudu.

Iako tvrdi da mu je sada u fokusu usavršavanje kroz radni angažman, kaže da ne isključuje mogućnost da u budućnosti upiše još jedan master.

Ističe da je najbitnije da mladi izaberu ono u čemu se pronalaze i što ih ispunjava, a ne ono što im sredina nameće.

“Roditelji su mi najveća podrška. Otac je bio profesionalni sportista, pa sam uz njega i ja zavolio sport, misleći da ću i sam postati sportista. Kroz osnovnu i srednju školu bio sam solidan đak, a ni roditelji nisu potencirali odličan uspjeh. Pored sporta, predmet mog interesovanja bili su i kompjuteri. Kada je došlo vrijeme da upišem fakultet, bilo je raznih savjeta - da upišem diplomatiju, pravo ili neki drugi fakultet koji se nekako uobičajeno upisuju kod nas. Međutim, te profesije me nisu pretjerano zanimale. Razmišljao sam nekako korak unaprijed, u smislu da li neka stručna oblast ima potencijal za kontinuirani napredak u budućnosti“, kaže on.

Rekao je da je svjestan činjenice da su informacione tehnologije (IT) oblast koja uvijek napreduje i da je zato upisao Elektrotehnički fakultet u Podgorici (smjer primijenjeno računarstvo) i u roku završio osnovno visoko obrazovanje.

“Ideja o nastavku školovanja u Švedskoj javila mi se između druge i treće godine studija, kada sam proveo dva mjeseca na volonterskom radu u Microsoftu u Lundu. U to vrijeme sam intenzivno počeo razmišljati o upisu na master studije Informacioni sistemi, jer pruža velike mogućnosti kada je riječ o internacionalnoj karijeri. Smatrao sam da bi me tehničko znanje koje sam stekao na ETF-u, u kombinaciji sa perspektivom modernog biznisa koje se stiče na master programu u Lundu, učinilo kompletnijim poznavaocem IT sektora”, priča Filip.

Objašnjava da je po povratku iz Švedske završio započete studije u Podgorici i vjerovao da će se upisati na Lund univerzitet.

“Vremenski period od godinu dana do odlaska u Švedsku iskoristio sam da odradim pripravniki staž u Crnogorskom telekomu, a ujedno sam prikupljao obimnu dokumentaciju koja je bila potrebna za aplikaciju. Uslovi za upis su bili izuzetno rigorozni. Naime, osim visokog akademskog znanja engleskog jezika, što je osnovni preduslov, velika pažnja se pridaje i motivacionom pismu u kojem se traži od studenata da navedu razloge za odabir određenog studijskog programa, da obrazlože način na koji bi doprinijeli unapređenju studijskog programa, kakvi su im planovi nakon završetka studija... Osim toga, važne su i preporuke. Pored one koju sam dobio od Microsofta, preporuke sam dobio i od prof. dr. Srđana Stankovića i prof. dr. Sanje Bauk, koja je svojevremeno bila jedini gostujući profesor iz Crne Gore na mom smjeru u Lundu. Zahvaljujem se i Ministarstvu prosvjete koje mi je, kroz Nacionalnu stipendiju za izvrsnost, obezbijedilo jedan dio školarine koja je, za naše prilike, izuzetno visoka, kao i rodbini iz obližnjeg Malmea koja mi je takođe kompletno vrijeme pružala finansijsku i moralnu podršku”, naveo je Filip.

Govoreći o kakvoj se konkurenciji radi, Filip je kazao da na smjeru Informacioni sistemi svake godine konkuriše oko 2.000 studenata iz cijelog svijeta, a upiše se svega pedesetak.

“Na našim visokoškolskim ustanovama studentima se znanje uglavnom 'servira', dok se na Lund univerzitetu stiče na kompleksniji način. Želim da kažem da se studenti u Lundu podstiču na samostalno traženje informacija, kako iz akademske literature, tako i iz stručnih časopisa uz smjernice profesora čija predavanja služe kao diskusije na zadane teme. Kod studenata se nastoji razviti smisao za kritičko razmišljanje čime se motivišu da učestvuju u diskusijama. Na ovaj način se upotpunjuju već postojeća saznanja iz određenih naučnih oblasti i stvaraju preduslovi za kreiranje novih”, kazao je Dakić.

Sada odmara u krugu porodice, a onda će misliti o budućnosti

Nakon napornog perioda iza sebe, Filip kaže da se odmara u krugu porodice i prijatelja, poslije čega će se usredsrediti na budućnost.

“Ono što bih najviše želio da se desi je da ostanem u Crnoj Gori, uprkos ponudama internacionalnih kompanija iz Švedske, kako bih najnovija saznanja iz menadžmenta informacionih tehnologija stečenih u Lundu, primijenio kroz rad. Ipak, ne bih stavio tačku ni na dalje usavršavanje, a u planu mi je da u skorijoj budućnosti apliciram na još jedan master program. Naime, univerzitet koji me je najviše zainteresovao je ETH Cirih u Švajcarskoj, koji se nalazi među deset najprestižnijih univerziteta na svijetu. Program Data Science (nauka o podacima) je nešto u čemu bih želio da se usavršim, a kao motiv za odabir pomenutog master programa je bila tema - Business Intelligence Systems, na kojoj sam magistrirao“, zaključio je on.

Bonus video: