Budvanski ugostitelji u štrajku jer plaćaju i tende

"Vijestima" je rečeno da će vlasnici lokala uz bedeme Starog grada, za dva udarna mjeseca u sezoni, na ime tendi platiti bar po 20.000 eura Opštini
110 pregleda 14 komentar(a)
Budva, Stari Grad Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Stari Grad Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.05.2016. 19:27h

Ugostitelji su najavili proteste, nakon što je Opština Budva bez obavještenja za petinu podigla cijene zakupa zemljišta u kontakt zoni i unutar Starog grada.

Oni su juče "Vijestima" saopštili da su po hitnom postupku zakazali sastanak Upravnog odbora Udruženja ugostitelja Budve za ponedjeljak, kako bi dogovorili na koji način će odogovoriti na novi namet lokalnih vlasti.

Novom odlukom koju je početkom sedmice usvojio lokalni parlament, prvi put plaćaće se zakup natkrivenog prostora - 35 eura po kvadratu tende mjesečno.

Lokali uz bedeme Starog grada tako će za dva udarna mjeseca u sezoni - jul i avgust na ime tendi, platiti bar po 20.000 eura.

Član Upravnog odbora Udruženja ugostitelja Nenad Keko Ivanović kazao je da ugostitelji neće poštovati odluku, jer ih Opština o tom pitanju nije ni konsultovala, niti obavijestila...

“Održaćemo sjednicu Upravnog odbora kako bismo vidjeli na koji naćin ćemo odogovoriti. Za sada je takvo raspoloženje, da možda stupimo u štrajk. Imamo pad predsezone za čak 40 odsto u odnosu na prošlu godinu. Šta sada treba da radimo, kada je Opština povećala cijene. Da li i mi da povećamo cijene i rastjeramo ovo malo gostiju”, kazao je Ivanović.

Opština do sada nije naplaćivala natkriveni prostor unutar i oko starogradskih bedema - u pitanju je spomenik kulture, pa tende nijesu ni smjele da budu postavljene.

Kako to gotovo niko od ugostitelja nije poštovao, Opština je usvojila cjenovnik...

Odbornički saziv Skupštine opštine dao je zeleno svjetlo na Odluku o utvrđivanju početne cijene zakupa zemljišta u vlasništvu Opštine Budva, kojom je prvi put utvrđena naknada za davanje u zakup zemljišta i korišćenje platoa i trgova u zaštićenim gradskim jezgrima i prostorima uz zidine Starog grada, kao i na javnim površinama za postavljanje stolova za ugostiteljstvo.

Novim cjenovnikom, lokali koji budu radili šest mjeseci, plaćaće za natkriveni prostor tokom jula i avgusta 35 eura po kvadratu ili 13 eura za one koji rade 12 mjeseci.

Za jun i spetembar cijena je 25 eura po kvadratu, odnosno 20 za lokale koji rade cijele godine.

Ugostitelji koji na terasama u Starom gradu i oko zidina nemaju tende, terase u julu i avgustu plaćaće 25, odnosno 17 eura u zavisnosti da li šest ili 12 mjeseci.

Cijena zakupa opštinske zemlje za terase koje nijesu natkrivene za jun i septembar je 15, odnosno 10 eura...

Vlasnici šankova na Trgu slikara ispred bedema, plaćaće 10.000 eura za zakup tog zemljišta.

Bonus video: