Budvansko Pogrebno u blokadi: Radnici strahuju da će i sebe "ukopati"

Opstanak preduzeća praktično je nemoguć bez kompletne reorganizacije, uključujući i smanjenje broja radnika, kažu u upravi
86 pregleda 5 komentar(a)
Pogrebno preduzeće, Budva, Foto: Vuk Lajović
Pogrebno preduzeće, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 31.08.2016. 05:42h

Budvansko Pogrebno preduzeće nalazi se u jednoj od najtežih situcija od osnivanja - država je blokirala firmu zbog poreskog duga od 83.000 eura, a radnicima se duguju praktično četiri zarade.

Zbog teške situaciju, u Pogrebnom kažu da bi na sebe mogli da primijene djelatnost, zbog koje su osnovani prije skoro 10 godina, i sahrane se. U upravi preduzeća kažu da jedini izlaz vide u naplati 230.000 eura potraživanja od Opštine.

Upozoravaju da je opstanak preduzeća praktično nemoguć bez kompletne reorganizacije, uključujući i smanjenje broja radnika.

Pogrebno se do 2014. djelimično finansiralo iz opštinskog budžeta, što je bilo predviđeno i odlukom o osnivanju preduzeća iz 2007.

Tvrde da protekle dvije godine nijesu dobili ni cent, iako je od 2014. preduzeće postalo društvo sa ograničnom odgovornošću, a odlukom bilo predviđeno djelimično finanisranje iz opštinske kase.

“Država je krajem juna blokirala račun preduzeća na iznos od 83.000 na ime poreza i doprinosa za 2014. Uspjeli smo do sada da smanjimo blokadu za nekih 10.000... Posljednju aprilsku platu zaposlenima smo isplatili krajem aprila... Duguju im se pune tri zarade i evo četvrta avgustovska“, kazao je direktor Božidar Milović “Vijestima”.

On je pojasnio da im Opština duguje 150.000 eura “po odluci o djelimičnom finansiranju djelatnosti od javnog interesa”, a još 79.000 “na ime odluke o uređenju grada i prostora iz 2014”.

“Tada je bilo predviđeno 200.000 eura za proširenje groblja. Iskoristili smo nekih 126.000 eura, proširili groblje i uredili ga, dok ostatak očekujemo da sada naplatimo“.

Milović je naveo da očekuje da će problem blokade računa biti brzo riješen u razgovoru sa predstavnicima Opštine.

Pojasnio je da su u toku razgovori oko usaglašavanja obaveza i potraživanja između firme i lokalne uprave i da će zarade moći da isplate tek nakon deboklade računa.

Milović kaže da su novim Zakonom o komunalnim djelatnostima, koji je stupio na snagu 25. avgusta a čija primjena počinje za 18 mjeseci, pogrebne usluge svrstane u kategoriju individualne komunalne potrošnje, jer pružaju usluge pojedinčano građanima.

Zakonom je, kako je pojasnio, predviđeno da će se ta djelatnost finanisrati iz sospstvenih sredstava, a ne iz opštinskih kasa.

Propusti se ne smiju dešavati, jer je posao veoma osjetljiv

Milović ističe da se propusti ne smiju dešavati jer je riječ o vrlo osjetljivoj djelatnosti.

“Takve greške se ne praštaju. A situacija je vrlo teška, jer je račun blokiran, a novaca treba i za gorivo i za telefone, struju... Dobro je što smo prije tri i po godine proširili groblje i sada imamo nekih još 30 slobodnih grobnih mjesta. I to se može odmah prodati, ali šta poslije. Mora se naći dugoročno rješenje za opstanak preduzeća, jer ova djelatnost mora postojati”.

Bonus video: