Budžet opljačkan krpljenjem ulica u Pljevljima

Katastrofalan primjer zloupotrebe i krađe iz budžeta Opštine je rekonstrukcija Ulice Save Kovačevića, saopštili iz Arhus centra
58 pregleda 2 komentar(a)
ulica, Pljevlja, Foto: Arhus
ulica, Pljevlja, Foto: Arhus
Ažurirano: 25.02.2016. 20:56h

Regionalni Arhus centar u Pljevljima pozvao je juče specijalnog tužioca da provjeri da li je prilikom rekonstrukcije Doma kulture i brojnih gradskih ulica bilo zloupotreba, s obzirom na to da je za te poslove potrošeno više miliona eura.

U toj nevladinoj organizaciji sumnjaju da je na taj način „opljačkan budžet Opštine“, a radovi nekvaliteno urađeni.

“Katastrofalan primjer zloupotrebe i krađe iz Budžeta Opštine je rekonstrukcija Ulice Save Kovačevića (danas Ulica Predraga Leovca)... Poslije ugradnje u poslove oko Doma kulture, gradske kotlarnice u Skerlićevoj, Ulici Aleksandra Vukovića, Voja Đenisijevića, Boška Buhe i nekoliko gradskih ulica, ovo je još jedan u nizu skandala, koji je omogućio lokalnim tajkunima, koji se nalaze na pozicijama donosioca odluka, da se enormno obogate. Javna je tajna da su u pljačku opštinske imovine uključeni brojni akteri, od bivših predsjednika opštine do nadzornih organa, Agencije za razvoj, planera do direktora javnih preduzeća, vlasnika privatnih preduzeća koja su bila uključena u poslove gradnje pomenute saobraćajnice. Brk su omastili i neki od ministara i članovi raznih komisija za nadzor i tehničke prijeme”, piše u saopštenju koje je potpisala koordinator istraživačkih radova Mirjana Ristić.

Ona kaže da je stanje u nekadašnjoj Ulici Save Kovačevića zabrinjavajuće, iako je u rekonstrukciju prije 5-6 godina uloženo preko dva miliona eura.

“Većina šahtova je oštećena, tako da predstavlja opasnost za sve učesnike u saobraćaju. Zapušeni su odvodi atmosverske kanalizacije, a asfaltni zastor je na mnogim mjestima potpuno propao. Vodovodna instalacija, iako je potpuno nova, često puca jer je nekvalitetno urađena, pa se asfalt prekopava radi otklanjanja kvarova. Prema podacima iz lokalne uprave, od 2006. pa do oktobra 2011. godine, samo na nadzor izgradnje plaćeno je 26.000 eura, iako neki od radova nisu do kraja završeni, niti su kvalitetno urađeni, pa se popravka naknadno naplaćuje iz Budžeta. Da li je to neko uradio iz neznanja, nestručnosti ili možda namjerno, to bi trebalo da provjere državni organi. Ova ulica je potpuno 'sazrela' za potpunu rekonstrukciju iako je stara svega 5-6 godina“.

Iz Arhus centra pozivaju sadašnjeg predsjednika Opštine Mirka Đačića da u skladu sa svojim ovlašćenjima pokrene istragu o “tim više nego očiglednim zloupotrebama“. U Opštini Pljevlja, tvrde, još se nalaze službenici koji su odavno ogrezli u korupciji i kriminalu, a koje je nova vlast zadržala.

Bonus video: