Budžet Opštine Bar planiran na 20,11 miliona

Za investiciono održavanje infrastrukture po programu MZ planirano je 1,55 miliona eura
0 komentar(a)
Bar, Grad Bar, Foto: Anto Baković
Bar, Grad Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 19.12.2017. 19:44h

Odbornici SO Bar ovog petka počinju raspravu o predlogu opštinskog budžeta za 2018, projektovanog na 20,11 miliona eura, od kojih je za kapitalni dio planirano 8,11, za tekući 10,469 miliona, te za otplatu duga koja je posebna stavka, 1,53 miliona. Tokom javne rasprave, zbog iskazanog velikog interesovanja, odnosno sugestija građana i investitora, nacrt ove odluke uvećan je za pola miliona eura.

Po osnovu legalizacije bespravno podignutih objekata, u kasu treba da se slije 2,61 milion eura koji će potom biti investirani u komunalno opremanje i infrastrukturu. Planirani su izgradnja i rekonstrukcija saobraćajnica u Ilinu, turističkom kompleksu Pečurice, Topolici II i Topolici IV, puteva Sutorman i Pečurice, Gluhi do-Brčeli, Gorana, Mikulići, te izgradnja mosta na Topolici ‘Zona A’ i nadvožnjaka Topolica-Bjeliši.

Za javnu rasvjetu i vodosnabdijevanje opredijeljeno je 770.000 eura, a vodovodna mreža biće građena u Zaljevu, Svetom Ivanu, Marelici, Velikom Pijesku, Bjelišima, Mandarićima, Šušanju, Topolici i Polju. Novi vodovodni sistem treba da dobiju Mišići i Krajina. Za otkup zemljišta, što je uslov investicija u infrastrukturu, planirano je. 550.000 eura.

Oko pola miliona eura planirano je za izgradnju objekta za djecu sa posebnim potrebama, azil za napuštene životinje, “balon” sale za sport i atletsku stazu i rekonstrukciju objekata u mjesnim zajednicama. Uređenje prostora - table sa imenima naziva ulica, fasade i odvodi atmosferske kanalizacije, treba da košta 230.000 eura.

Za troškove projektne i planske dokumentacije planirano je 730.000 eura, što obuhvata izradu projekata vodosnabdijevanja priobalja Skadarskog jezera, rekonstrukcije puta preko Sutormana, puteva i saobraćajnica u Gluhom Dolu do Sotonića, dijelu oko bolnice, Topolice III i Pečurica, te kanalizacione mreže u MZ Bar III, Bar IV i Bar V, Mišićima, Polju i Bjelišima III. Pod istom stavkom vode se i izrade projekata trga, biciklističke staze i planskih dokumenata Pješačac, Raduš, Godinje, Pristan, Krnjice, Murići...

Za gradnju kanalizacionih kolektora planirano 930.000 eura

Planirano asfaltiranje u Crmnici, Mrkojevićima, Spiču, Šušanju, Starom Baru, Bar I, II, III, IV, V, Šestanima i Krajini. Za izgradnju kanalizacionih kolektora planirano je 930.000 eura, od čega 630.000 za učešće u projektu KFW banke, dok će ostatak biti usmjeren za kanalizacionu mrežu: Rena i Ilino, Čanj, Topolica 1, Topolica IV, Stara Raskrsnica i Botun u Sutomoru.

Budžetska stavka za nevladin sector zahvata iz kase 60.000 eura. Četvrtina pripada organizacijama od posebnog značaja-Društvo dobrovoljnih davalaca krvi i Organizacija slijepih...

Bonus video: