Bugarski: Srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski su jedan jezik, razdvojen iz političkih razloga

Naveo je da svako može da naziva taj zajednički jezik kako želi, jer kako je ocijenio, nije suština u imenu jezika, već je bitna svijest da govorimo zajednički jezik
156 pregleda 83 komentar(a)
Ranko Bugarski, Foto: Wikimedia.org
Ranko Bugarski, Foto: Wikimedia.org
Ažurirano: 10.05.2018. 12:29h

Lingvista Ranko Bugarski izjavio je danas da sa lingvističkog aspekta nema nikakve sumnje da su srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski jezik u stvari zajednički jezik koji je razdvojen iz političkih razloga.

"Imamo četiri različita jezika gledano sa političkog i administrativnog stanovišta, a nikako sa lingvističkog", rekao je Bugarski na predstavljanju svoje knjige "Govorite li zajednički" na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Naveo je da svako može da naziva taj zajednički jezik kako želi, jer kako je ocijenio, nije suština u imenu jezika, već je bitna svijest da govorimo zajednički jezik.

"Dakle, ono što je bitno jeste svijest da govorimo zajednički jezik i to je nešto što nam donosi velike prednosti koje se guraju u zapećak i ne koriste se iz političkih razloga", kazao je Bugarski i dodao da je to suština Deklaracije o zajedničkom jeziku koja je javnosti ponuđena na potpisivanje prošle godine.

Bugarski je kazao da zajednički jezik i danas zove "srpskohrvatski" bez pretenzije da taj naziv nameće bilo kome, i dodao da je za svojih 85 godina života govorio isti jezik "pod pet-šest različitih zvaničnih naziva".

Lingvistkinja Vera Vasić kazala je da su ubjedljivi lingvistički argumenti kojima se u Deklaraciji o zajedničkom jeziku dokazuje da je riječ o istom jeziku.

"U izboru između struke i političkog stava, mora se dati prednost stručnom znanju, ali se po reakcijama shvata da se mnogi lingvisti odriču tog principa", kazala je Vera Vasić.

Ocijenila je da ukoliko se prihvati da zaista govorimo zajedničkim jezikom, on može dovesti do pomirenja, zbog čega treba raditi na podizanju stepena tolerancije i na promociji prednosti zajedničkog jezika.

"Sadašnja četiri jezika su četiri politička jezika. To nisu standardni jezici, već su ti standardi rezultat politike", navela je Vera Vasić.

Po njenim riječima, političko razdvajanje jezika donosi brojne loše posljedice, a najdrastičniji primjeri su takozvane dvije škole pod jednim krovom.

Knjigu "Govorite li zajednički" Ranka Bugarskog objavila je Biblioteka XX vek iz Beograda.

Bonus video: