Buhalis Vlahovićkoj: Izvinite se i dajte ostavku, etički je

Komisija Univerziteta Mediteran zaključila je da nemaju pravnog osnova da se bave plagijatom Vlahovićeve
58 komentar(a)
Sanja Vlahović, Foto: Luka Zeković
Sanja Vlahović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.12.2014. 06:24h

Direktor Međunarodnog centra za istraživanje turizma i ugostiteljstva (ICTHR) iz Velike Britanije, profesor Dimitrios Buhalis očekuje od ministarke nauke Sanje Vlahović makar izvinjenje, jer je doslovno prepisala dio njegovog istraživanja.

“Očekujem bar izvinjenje ministarke, pa i da podnese ostavku zbog etičkih implikacija ovog akta”, kazao je Buhalis juče “Vijestima”, komentarišući zaključak komisije Univerziteta Mediteran da nemaju pravnog osnova da se bave plagijatom Vlahovićeve.

Ministarka nije željela da komentariše to što Buhalis od nje očekuje izvinjenje:

“Kao član akademske zajednice poštujem akademske procedure i to sam činila i prethodnih godina, uzdržavajući se od komentara. Kada one budu okončane, ukoliko procijenim za shodno, daću svoj komentar na način koji je primjeren...”.

Buhalis tvrdi da je “međunarodna akademska zajednica bila u nevjerici” kada im je pokazao da je minstarka doslovce prepisala njegov rad “Marketing the competitive destination of the future destinations integrated experience for tourists”.

Buhalis

Vlahovićeva je dio Buhalisovog istraživanja predstavila kao prvo poglavlje svog rada “Destinations integrated experience for tourists” iz 2010, bez pominjanja njegov naučnog rada u spisku korišćene literature.

Buhalis je ocijenio da se od ministarke nauke očekuje da bude etična i kvalifikovna, posebno kada su u pitanju akademska zvanja koja su sastavni njenog položaja.

“Intelektualna krađa ideja i teorija je neprihvatljiva u savremenom društvu. Počinioci samo sebe mogu time da oštete, demonstrirajući time da nijesu u stanju da razviju svoje ideje i da moraju da krade od drugih”.

Komisija Univerziteta “Mediteran”, na čijem je čelu bivši poslanik SNP-a Srđa Božović, u izvještaju navodi da Statut te ustanove nije bio usklađen sa Zakonom i da nemaju osnova da provjeravaju da li je rad plagijat. Prema informacijama “Vijesti”, takvu formulaciju predložio je Božović.

Sa Mediterana nijesu odgovorili da li je na Komisiju vršen pritisak.

Bonus video: