Bukilić: Crtanjem "zebri" kolašinska vlast prekršila propise

I pored učestalih šaljivih komentara na račun broja “zebri” na ulici koja presijeca trg, mnogi Kolašinci su i proteklih dana prelazili ulicu van pješačkih prelaza
83 pregleda 0 komentar(a)
zebre, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
zebre, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 25.08.2017. 19:24h

Bivši opštinski savjetnik za saobraćaj Dragan Bukilić optužio je kolašinsku vlast da je crtanjem “zebri” postupila neodgovorno i mimo propisa.

U užem centru grada, tokom minule sedmice obnovljeno je desetak postojećih i iscrtano još dvadesetak pješačkih prelaza, a nadležni demantuju da krše propise.

Na ulici koja presijeca Trg borca, na samo nekoliko desetina metara, sada postoje tri pješačka prelaza.

Zbog velikog broja “zebri” i nedostatka obavezne prateće vertikane signalizacije, Bukilić kaže da vlast postupa mimo propisa i optužuje da nije poštovana ni odluka o uređenju saobraćaja koja je donesena prije četiri godine.

“Ta odluka je 'sveto pismo' i po njoj se mora postupati. Ako nije tako, to je onda ugrožavanje učesnika u saobraćaju i krivično djelo. Aktuelna vlast je turističke autobuse 'izbacila' iz grada, a odlukom je predviđeno mjesto kod hotela 'Bianca'. Na tom mjestu su iscrtani pješački prelazi, a odlukom nijesu predviđeni. Ako su htjeli promjene, onda je Skupština trebalo da donese novu odluku”.

Milija Rovčanin iz kolašinskog Sekreterijata za urbanizam i uređenje prostora ističe da je dio horizontalne signalizacije na ulicama rađen prema ranijem projektu regulacije saobraćaja.

Vodilo se računa, tvrdi, da se obezbijedi bezbjednost pješaka.

“Slijedi, naravno, postavljanje i prateće vertikalne signalizacije i preostali dio poslova na horizontalnoj. Mislim da je projekat prema kojem je to rađeno sa kraja 90-ih godina prošlog vijeka, ako se ne varam. Uskoro slijede naredne faze poslova i svako se poštuju propisi. Logično je da kod trga bude toliko prelaza”.

I pored učestalih šaljivih komentara na račun broja “zebri” na ulici koja presijeca trg, mnogi Kolašinci su i proteklih dana prelazili ulicu van pješačkih prelaza.

“Nije posao Komunalnog da iscrtava pješačke prelaze”

Bukilić je ocijenio da je nedopustivo da nije postavljena odgovorajuća vertikalna signalizacija, jer se ispred pješačkog prelaza mora nalaziti upozorenje učesnicima u saobraćaju.

Ističe da je naročito zabrinjavajuće što to nije urađeno ispred škola i vrtića.

“Pješački prelazi na 'svakom koraku' nikako ne znače regulaciju saobraćaja, već kršenje propisa i besmisao. Poznato je da je 'zebre' iscrtavalo Komunalno preduzeće. To nikako nije smjelo da se desi, nije trebalo da posao bude dodijeljen njima bez ikakvog tendera. To je trebalo da radi neko sa licencom za slične poslove“.

Bonus video: