Bulatović: Kontrolom sebe, kontrolišemo i epidemiju

Podsjeća da su situacije, slična ovoj u kojoj je aktuelna borba sa koronavirusom, idealne za “oživljavanje” šema, neadektavnih mehanizama adaptacije, odnosno plodno tle za pojavu mehanizama odbrane, nezavršernih poslova, introjekata, raznih trauma ili najjednostavnije rečeno - starih rana“
3008 pregleda 0 komentar(a)
Proći će i ovo: Marijana Bulatović, Foto: Dragana Šćepanović
Proći će i ovo: Marijana Bulatović, Foto: Dragana Šćepanović

Razgovarajte sa djecom, ona osjete vašu uznemirenost, a ako su još i mala - potrebne su im riječi da bi im se to iskustvo osmislilo. Borite se protiv virusa zdravijom hranom, vodom i sapunom - mlađa djeca, posebno, najbolje razumiju jezik igre. Proći će i ovo.

To je roditeljima poručila psihološkinja i geštalt psihoterapeutkinja Marijana Bulatović. Za stariju djecu, kaže ona, potrebne su obaveze i rutina. Djeca starijeg uzrasta, preporučuje pishološkinja, treba da imaju svakodnevne obaveze, bilo da se tiče škole ili kućnih poslova, ili i jedno i drugo. To je način i za vraćanje “osjećaja kontrole“.

“To je veoma važno jer smo u situaciji kada mi odrasli nemamo ‘spoljašnju’ kontrolu nad epidemijom - ne znamo da li ćemo se mi ili neko nama blizak razboljeti, koliko će trajati, kakve će biti posljedice… To ostavlja prostor za strah - paniku, anksioznost... Ono što imamo jeste mogućnost izbora da budemo odgovorni za sebe, za svoje bližnje i da poštujemo preporuke. Na taj način kontrolišemo sebe, a samim tim i epidemiju… Djeci pomažemo razgovorom, igrom, obavezama i ljubavlju“, priča Bulatovićeva za “Vijesti”. Prema njenim riječima, adolescentima je potrebno puno podrške i razumijevanja, a roditeljima puno strpljenja. To životno doba, podsjeća ona, inače je period burnih promjena, koje neka djeca “lako” prođu, a neka kao da “sruše” cio porodični sistem… “Uvažite njihove teorije, razmišljanja o svemu ovome sto se dešava, uvažite njihov razvojni, očekivani narcizam - da ih niko ne razumije i da se njima dešavaju stvari koje se nikom drugom nikada nijesu, niti će se desiti. Uvažite njihovu promjenu raspoloženja koju često prate preintenzivne emocije - ljutnja, tuga, sreća, uvažite njihovu potrebu da pripadaju prijateljskim grupama, u ovoj situaciji podsredstvom Vajbera, Fejsbuka, Instagrama…”.

Ona, međutim, kaže da potrebno i postavljanje granica i dosljednosti u tome. Adekvatne granice, napominje Bulatović, „ nijesu znak roditeljske strogosti, već podrška djetetu...“. “Razgovarajte sa djecom. Bez obzira na to koliko smo i mi sami uplašeni, zabrinuti i slično, odgovorni smo za djecu i naša je obaveza da djeci pružimo podršku i da budemo tu za njih. Budimo odgovorni i poštujmo preporuke prvo mi, pa onda tražimo to od djece“.

Ima savjete i za odrasle. Podsjeća da su situacije, slična ovoj u kojoj je aktuelna borba sa koronavirusom, idealne za “oživljavanje” šema, neadektavnih mehanizama adaptacije, odnosno plodno tle za pojavu mehanizama odbrane, nezavršernih poslova, introjekata, raznih trauma ili najjednostavnije rečeno - starih rana“.

Može se desiti, kaže ona, “da vas mnogo toga boli”...

Preporučuje oslanjanje na činjenice, odustajanje od narcističkih ideja, vraćanje povjerenja u druge, stvaranje unutrašnjeg i spoljašnjeg stvaranja sistema podrške... “Veoma je važno stvoriti i kako spoljašnji tako i unutrašnji sistem podrške - da li kroz čitanje, spavanje, gledanje filmova ili fizičku aktivnost ili pisanje ovih postova. Kontaktirajmo sa prijateljima, interesujmo se za njihovo zdravlje i zdravlje njihovih porodica. Mislimo i na one koji ne žele da kontaktiraju sa nama... Dopustimo sebi da budemo tužni, uplašeni, ljuti, ali i da se radujemo, smijemo... Vjerujem u unutrašnji kapacitet svih nas da se izborimo sa svim ovim, tako da je bilo koji način na koji se borimo u redu, ukoliko nije autodestruktivan ili destruktivan“.

Početak za sve to je, ističe, slušanje nauke i struke.

Psihološki kutak za đake na Fejsbuku

Kao oblik podrške svojim učenicima i sugrađanima u aktuelnoj situaciji, kolašinska OŠ “Risto Manojlović” otvorila je Fejsbuk stranicu “Pishološki kutak”. Kako je kazala Bulatović, to će biti prostor da se sazna više “o osjećanjima, sposobnostima, ponašanju…”.

“Takođe, slušaćemo muziku i gledati zanimljive klipove. Ukoliko ste uplašeni, tužni, ljuti, ukoliko ne znate kako da riješite neki problem koji vas muči, možete se obratiti porukom da pokušamo zajedno da ga riješimo, ili da se izborimo sa onim što vas uznemirava. Čuvajte svoje fizičko, ali i mentalno zdravlje. Ostanite kod kuće”, poručila je Bulatović.

Bonus video: