Bunde četiri hiljade eura, odijela upola manje

U buticima očekuju nove kolekcije, a do tada pažnju dama koje vole sjaj i luksuz privlače izlozi sa elegantnim haljinama
384 pregleda 30 komentar(a)
butici, Podgorica, Foto: Vesko Belojević
butici, Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 02.03.2013. 21:02h

U najluksuznijim radnjama markirane garderobe najskuplje ženske torbe koštaju i do 400 eura, muške su i za više od hiljadu skuplje, odijela staju od 1.700 eura, bunde čak do četiri.

Prodavci u više ekskluzivnih radnji u Profesorskoj zgradi kazali su da žene najviše kupuju, a da najbolje prolaze torbe i bunde.

U buticima očekuju nove kolekcije, a do tada pažnju dama koje vole sjaj i luksuz privlače izlozi sa elegantnim haljinama, pismo tašnama, kaputima..., ali se ništa ne može kupiti za manje od oko 300 eura.

Ljubiteljima mode i markiranih krpica imena “Max Mara”, “'Max i Co”, “Ermenegildo Zegna”, “Penny Black”, “Paul&Shark”... - zvuče poznato i primamljivo, ali za njih nerijetko treba izdvojiti i nekoliko prosječnih mjesečnih zarada.

Uprkos tome što koštaju od 320 do 930 eura, u “Max Mari”, tvrde da torbe najbrže prodaju

Jedna prodavačica u butiku sa brendiranom robom, koja košta od 50 do 910 eura, tvrdi da luksuzne stvari kupuju i bogati, ali i ljudi koji mjesečno zarađuju do 400 eura.

“Kupuju svi – i bogatiji i 'obični' ljudi, mlađi i stariji, imamo mušterija koje godinama dolaze. Dajemo mogućnost plaćanja na rate preko kartica, pa tako i oni koji imaju platu oko 400 eura mogu da kupe nešto markirano. Imamo popust od 50 odsto na staru kolekciju, a novu očekujemo. Januar je bio loš što se tiče prodaje, ali februar nije uopšte”, tvrdi ona.

U gotovo svim buticima kažu da građani rijetko plaćaju u gotovini i da najčešće trguju na odloženo...

U radnji “Marina Rinaldi” najbolje prolaze ženske torbe, kaiševi, nakit...

“Najskuplje su bunde i torbe, ručno rađene, elegantne haljine... Naglasila bih da su torbe pravljene ručno, uglavnom od teleće kože, i koštaju oko 400 eura. Najviše kupuju turisti, uglavnom Rusi, ali i naši ljudi. Najčešći klijenti uglavnom su žene ambasadora, direktora banaka, ili žene na visokim funkcijama”, kazala je prodavačica.

Najjeftinija muška odijela “Ermenegildo Zegna” koštaju 1.700 eura

Dvadesetdvogodišnja studentkinja Monika tek povremeno kupi neku markiranu maramu, ili tašnu.

“Otkad sam počela da radim, kupim ponešto... Nije riječ o velikim sumama novca, mislim da mogu jeftinije da prođem u radnjama koje nemaju tako 'zvučno' ime”, rekla je Monika.

Uprkos tome što koštaju od 320 do 930 eura, u “Max Mari”, tvrde da torbe najbrže prodaju.

Kaputi od kašmira koštaju od 470 do 1.700 eura, a bunde od nerca oko tri hiljade. Elegantne haljine koštaju od 450 do 1.360 eura.

Najjeftinija muška odijela “Ermenegildo Zegna” koštaju 1.700 eura.

“Imamo elegantni dio koji podrazumijeva odijela, cipele i tašne i to je uglavnom za stariju gospodu. Mladi se češće odlučuju za sportsku varijantu, gdje recimo mogu da kupe jakne od 450 do 1.400 eura. Pretežno kožne torbe su od 370 do 1.500, a cipele od 370 do 570 eura”, kazala je prodavačica.

Prosječna zarada u Crnoj Gori prošlog mjeseca iznosila je 490 eura.

Boca konjaka 2.644 eura

Najskuplja alkoholna pića koštaju od nekoliko stotina, do više od 2.600 eura. U većim “Voli” marketima mogu se kupiti šampanjac “Dom perinjon” za 295.79 i različite vrste viskija od 392.18, odnosno 421.79 eura, saopštila je direktorica marketinga Olivera Šuškavčević.

“Neka od najskupljih pića su konjak 'Martel' od 0.7 litara koji košta 1209.29 eura, zatim konjak 'Hennessy Ricard' iste litraže po cijeni od 2.044 eura i kutija konjaka 'Remy Martin Louis XIII' od 2644.81 eura. Nemam evidenciju o tome ko su kupci navedenog pića...”, kazala je Šuškavčević.

Bonus video: