Burić: Ako su Bistričani protiv, neću graditi hidroelektranu

Predsjednik MZ Bistrica, Sakib Čindrak, kazao je da želi da sve bude urađeno po zakonu i da Mjesna zajednica izvuče najveću korist od projekta
11292 pregleda 2 komentar(a)
Prezentovan projekat izgradnje mHE na Bistrici
Prezentovan projekat izgradnje mHE na Bistrici
Ažurirano: 04.10.2019. 20:13h

U restoranu “Čardak”, u bjelopoljskom naselju Gubavač, danas popodne je održan neformalni sastanak članova savjeta MZ Bistrica i više oko tridestak uglednih građana sa investitorom male hidroelektrane (mHE) na rijeci Bistrici, Žarkom Burićem.

Na sastanku je Burićev projektni tim prezentovao projekat izgradnje buduće mHE.

Predsjednik MZ Bistrica Sakib Čindrak je kazao da je on lično za izgradnju mHE, ali da će poštovati odluku Savjeta i članova MZ, koji će se izjasniti na zboru.

“Ja nemam ništa protiv ovog projekta, tim prije što je Vlada Crne Gore dala urbanističko-tehničke uslove za izgradnju male hidrocentrale. Želimo samo da sve bude urađeno po zakonu i da Mjesna zajednica izvuče najveću korist od tog projekta”, kazao je Čindrak.

“Ako Bistričani ne budu željeli ovaj projekat koji ja nudim, neću ga graditi pod prisilom”, kazao je građanima investitor Žarko Burić.

Vodeći i odgovorni revident projekta Ljubiša Bošković je kazao da je projekat male hidroelektrane u završnoj fazi, poštujući sve norme i propise kao i evropske standarde na polju ekologije i inžerenjeringa.

“Čeka se rješavanje imovinsko-pravnih odnosa nakon čega će uslijediti građevinska dozvola", rekao je Ljubiša Bošković.

Pojasnio je da slijedi javna prezentacija projekta u Bistrici, nakon čega će se građani izjasniti da li su za ili protiv ovog projekta.

Bošković je pozvao sve Bjelopoljce i Bjelopoljke koji sumnjaju u ovaj projekat da pođu i pogledaju projekat Majstorovina-Bistrica, koji je analogan ovom i koji uspješno radi već dvije godine.

Aktivisti tvrde da su prekinuli tajni sastanak

Tok sastanka su poremetili aktivisti NVO Euromost, koji su pitali zašto je sastanak tajan i ponovili da neće dozvoliti izgradnju hidroelektrane ni po koju cijenu.

“Nakon toga aktivisti su prenijeli poruku građana prisutnima, da neće dozvoliti da se Bistrica prodaje bilo kome, i da se gradi na njoj mHE, jer je ona opšte dobro svih građana Bijelog Polja i Crne Gore i bjelopoljski turistički i poljoprivredni potencijal, od kojeg građani Bijelog Polja imaju koristi”, saopšteno je iz “Euromosta”.

Bonus video: