Burić Plavljanima: Prekinite protest ili nema posla

Burić navodi da će, ukoliko mještani MZ Prnjavor budu protiv izgradnje mHE, razmisliti o njihovom daljem zapošljavanju
322 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2017. 19:30h

U plavskoj Mjesnoj zajednici Prnjavor će od kompanije “Normal”, vlasnika Žarka Burića, tražiti da, uz trenutno zaposlene, na mini hidroelektranama u tom mjestu, gdje “Normal” ima koncesije, i ubuduće zapošljava mještane. Predsjednik te MZ Admir Kolašinac, negirao je i navode portala Bosnjaci.net da postoje bilo kakve ucjene iz “Normala” o zapošljavanju onih koji žive na teritoriji MZ Prnjavor.

Portal Bosnjaci.net objavio je nedavno odgovor Burića u kojem Kolašinca, na njegov zahtjev, obavještava o tome ko je iz MZ Prnjavor već zaposlen na mHE, kao i o daljim planovima zapošljavanja.

Uz spisak zaposlenih, Burić u pismu navodi da su radnici primljeni dobrom voljom “Normala”, uz saglasnost nadležnih te kompanije kao investitora i uz odobrenje izvođača radova.

“U vezi sa vašim dopisom kojim ste tražili da vas obavijestimo da li ima mještana MZ Prnjavor zaposlenih na objektima naših mHE koje su izgrađene u Plavu, čiji smo suvlasnici u najvećem dijelu, obavještavamo vas da… iz vaše MZ Prnjavor zaposleni su: Pupović Abidin, Redžematović Zuvdija, Kolašinac Demir, Kraljević Ramza, Redžematović Muzafer. Takođe, uskoro sa radom počinju Redžematović Ramo, Pupović Mithad, Pejčinović Alis i Kojić Adel”, navodi se u odgovoru Burića.

Vlasnik “Normala” u nastavku pisma, koje je dostavljeno i “Vijestima”, podsjeća na proteste, koje su mještani organizovali nezadovoljni izgradnjom mHE. Burić navodi da će, ukoliko im se mještani MZ Prnjavor priključe, razmisliti da li će već zaposlene radnike i zadržati.

“Što se tiče učestvovanja u protestima koji su samo trenutni i nastali ubiranjem jeftinih političkih poena određenih ljudi, takođe vas obavještavamo da, ukoliko se priključite protestima, razmislićemo da li ćemo gore pomenute ljude zadržati kao naše radnike ili ćemo potražiti druge. Važno je da odaberete šta je u interesu vaših mještana… Napominjemo da, ukoliko bude slobodnih kapaciteta, prioritet u zapošljavanju će svakako imati vaši mještani, ukoliko ne budete učestvovali u nezakonitim radnjama i protestima pojedinaca“, navodi Burić u odgovoru Kolašincu.

Burić nije odgovarao na poziv “Vijesti” na temu.

Autentičnost pisma koje je objavio portal Bosnjaci.net i koje je dostavljeno i „Vijestima“, potvrdio je i predsjednik MZ Prnjavor, ali on navode Burića ne doživljava kao ucjenu.

“Što se dopisa ‘Normal Company‘ tiče, tačno je da određeni mještani rade na mHE i, koliko sam informisan, treba da se uposli još ljudi, međutim pogrešno je tumačenje da se radi o ucjeni, kako su to predstavnici pojedinih medija prenijeli. Takođe ćemo, ukoliko u skladu sa zakonom počne rad mHE, tražiti da se upošljavaju građani sa teritorije naše MZ“, rekao je Kolašinac „Vijestima“.

Portal Bosnjaci.net podsjeća da Plavljani već neko vrijeme javno negoduju jer je Vlada, bez konsultacija sa njima, dala koncesije za mHE u toj opštini. Dodaju da se izgradnjom mHE na plavskim rijekama biti ugrožni izvori, ali i Plavsko jezero, koje, pored rijeke Ljuče, čine i podzemne izvorske vode.

Predsjednik MZ Prnjavor, koji je i savjetnik u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, koje vodi njegov sugrađanin Kemal Purišić (Bošnjačka stranka), navodi da u toj MZ „poštuju odluke Vlade“, te da od nadležnih samo traže da izvrše kontrolu da li se poštuje ugovor o koncesiji.

Koncesije za izgradnju mHE u plavskoj opštini su dodijeljene kompaniji „Kroling“, iz koje su u junu, 2015. podnijeli zahtjev da im se omogući statusna promjena u okviru koncesionog preduzeća „Kronor“. Tako su se tada, uz Kroling sa 80 odsto, među koncesionarima našli „Normal Company“ i „Mont Hidro“, sa po 10 odsto vlasničkog udjela.

U decembru iste godine, „Kroling“ je podnio zahtjev za prenos ugovora o koncesiji na „Normal“, nakon čega su „Kroling“, „Kronor“ i „Mont Hidro“ istupili iz ugovora o koncesiji i njen 100-postotni vlasnik je postala firma Žarka Burića.

„Krolingu“ su, prije osnivanja „Kronora“, u plavskoj opštini dodijeljene koncesije za izgradnju mHE Jara i mHE Babino Polje, ukupne instalisane snage 7,086 MW i predviđene godišnje proizvodnje 21,407 GWh, te mHE Meteh, instalisane snage 4,0MW i predviđene godišnje proizvodnje 10,8 GWh.

Kolašinac:Tražićemo rješenje koje ne ide na štetu mještana

Kolašinac je rekao da će, ukoliko koncesionar ne ispoštuje zakon u dijelu koji se odnosi na obezbjeđivanje biološkog minimuma u vodama, zaštitu prava tražiti pred nadležnim inspekcijskim organima.

On je dodao da bi nezakonitim uzimanjem cjelokupne vode iz rijeke bio ugrožen biodiverzitet, da bi mještani ostali bez vode za piće i vode za navodnjavanje zelenih površina i da sve to ima prioritet u odnosu na izgradnju mHE.

“Stanovništvo u MZ Prnjavor se pretežno bavi poljoprivredom i stočarstvom, pa je voda iz rijeke veoma bitan faktor egzistencije na našim prostorima”.

Kolašinac je kazao da će od koncesionara, ukoliko nastavi radove, tražiti da puteve vrati u prvobitno stanje, da ne ugrožava “vode” koje mještani vjekovima koriste za navodnjavanje, te da, ukoliko bude potrebno, obustavi rad mHE na tri do četiri mjeseca tokom ljetnjih mjeseci.

“Treba tražiti rješenje koje neće biti na štetu mještana i koje neće ugroziti vodu za piće, vodu za napajanje stoke i navodnjavanje livada”.

Bonus video: