Burić preuzima FK „Budućnost”

FK "Budućnost" na dan 5. 12. 2016. godine ima dugovanja po različitim osnovima u iznosu od 365.000 eura
455 pregleda 12 komentar(a)
Budućnost, Foto: Savo Prelević
Budućnost, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.12.2016. 07:44h

Odbornici u Skupštini Glavnog grada bi na sjednici 22. decembra trebalo da daju saglasnost za zaključivanje ugovora o sponzorstvu i upravljanju fudbalskim klubom “Budućnost” AD Podgorica, kojim se za funkcionisanje i razvoj kluba obezbjeđuju finansijska sredstva na godišnjem nivou u iznosu od najmanje 830.000 eura, na period od pet godina.

U mišljenju sekretarke za kulturu i sport Glavnog grada Nele Savković -Vukčević se navodi da je ugovorom precizirano da se vlasnička struktura neće mijenjati i da Glavni grad ostaje vlasnik 99,8 odsto kluba, dok „Normal company“, vlasnik Žarka Burića, preuzima menadžment upravljanja klubom.

„Obaveza Glavnog grada je da godišnje, u periodu trajanja ugovora, obezbijedi novčana sredstva u iznosu od 400.000 eura, dok se „Normal company“ obavezuje da nedostajuća finansijska sredstva za ostvarivanje ukupnog budžeta kluba obezbijedi kroz efikasno upravljanje, zatim kroz sponzorske ugovore i donacije ili kroz direktan finansijski doprinos“, piše u mišljenju Savković -Vukčević.

Period trajanja ugovora je pet godina, a datum preuzimanja upravljanja je 1. januar 2017. godine.

Svi prihodi kluba ostvareni od međunarodnih takmičenja, transfera igrača ili po bilo kom drugom osnovu biće, kako se navodi, isključivo iskorišćeni za nesmetano funkcionisanje kluba, njegov razvoj, poboljšanje infrastrukture i uslova rada.

Eventualne dugove, nastale u vrijeme trajanja ugovora će, kako se navodi, preuzeti na sebe „Normal company“.

“Sekretarijat za kulturu i sport iskazuje pozitivno mišljenje i saglasnost za realizaciju i potpisivanje ugovora o preuzimanju upravljanja između Glavnog grada, „Normal company“ i FKB. Vodeći se interesima kluba kao i aktuelnim trendovima u evropskom fudbalu smatramo da je ovakav vid saradnje i funkcionisanja fudbalskog kluba pravi koncept i preduslov za dalji napredak”, navodi se u mišljenju.

FK "Budućnost" na dan 5. 12. 2016. godine ima dugovanja po različitim osnovima u iznosu od 365.000 eura.

U odluci se navodi da je FK "Budućnost" osnovan 1925, a da već 1946. godine postaje i prvi prvoligaš iz Crne Gore. Najveći uspjesi kluba su učešća u finalima Kupa Jugoslavije 1965. i 1977. godine.

Budućnost je učestvovala i u RAPAN kupu (nekadašnji Intertoto kup) i to 1981. godine kada je klub osvojio prvo mjesto u grupi, kao i 1995. i 2005. godine.

FK "Budućnost" je 1975. godine odlikovan Ordenom bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem.U klubu su igrale poznate zvijezde fudbala poput Dejana Savićevića, Predraga Mijatovića, Dragana Vujovića, Dragoljuba i Branka Brnovića, Dragoja Lekovića, Željka Petrovića, Lazara Radovića, Nika Radovića, Nikole Jovanovića, Refika Šabanadžovića, Duška Radinovića...

Bonus video: