Burna rasprava SO Tivat: Od pršuta, preko bulevara, do golfa

Varnice su izbile odmah na početku prilikom rasprave o DUP-u Seljanovo kada je Vlado Samardžić (SNP) kazao da je taj planski dokument urađen protivno interesima građana
311 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2013. 15:33h

Uvrede, neočekivana priznanja kako se djeluje u vlasti a kako u opoziciji, te ko zapravo odredjuje prioritete razvoja Tivta, a ko je samo dužan da minimizira otpor lokalne zajednice, obilježila su jučerašnju, na momente vrlo burnu sjednicu SO Tivat.

Varnice su izbile odmah na početku prilikom rasprave o DUP-u Seljanovo kada je Vlado Samardžić (SNP) kazao da je taj planski dokument urađen protivno interesima većine stanovnika tog naselja, pogotovo starosjedilaca i onih slabijeg imovnog stanja.

„Izlazilo se u susret nekima, a nekima ne. Nekome je na placu od 500 kvadrata legalizovana građevina od 800 kvadrata, dok drugi na istom takvom placu mogu graditi maksimum 300 kvadrata. Dat je put ljudima koji su uzurpirali državnu imovinu i to vjekovnom predsjendnku naše MZ. Zaslužni građani dobijaju placeve besplatno, na njima izgrade kuće 'nabudžene' kvadrature, prodaju ih i odlaze, a ljudi koji ostaju da žive na Seljanovu ne dobijaju ništa", rekao je Samardžić, dodajući da on u svom komšiluku na Gornjem Seljanovu „vidi i ilegalne sušare i drvnu industriju“, te da je „zbog pojedinaca već ranije vršena tačkasta izmjena DUP-a i pravljeni im putevi što je Opštinu koštalo 30 hiljada eura“.

Na to je reagovao njegov komšija, Branko Samardžić (DPS) negirajući da nelegalno suši pršut i poručujući prezimenjaku iz SNP da je „nezadovoljan sam sobom i da miješa babe i žabe“.

„Šanjo (Vlado Samardžić prim. aut.) ide po kućama i podstrekava ljude da budu nezadovoljni. Zna se što su on i brat mu radili devedesetih. Ja ne sušim pršute već ložim drva i grijem porodicu i tako je gdje ima sreće, akod njega se ne loži jer nema nikoga. Kuću sam legalno sagradio i put do nje zakonski dobio“, uzvratio je Samardžić iz DPS-a nazvavši svog kolegu iz SNP „siročetom“ iako su ovome oba roditelja živa.

Predsjednik SO Ivan Novosel (DPS) nije spriječio svog stranačkog kolegu da vrijeđa odbornika SNP, koji je starijem Samardžiću uzvratio da se treba stidjeti svojih riječi i priznati nelegalne stvari kojima se bavi.

„DPS-u treba poželjeti što više Branka Samardžića jer je to sjajna šansa da se ta pratija napokon smijeni sa vlasti“, uzvratio je odbornik SNP nakon, čega je Novosel dao pauzu da bi se smirile tenzije.

Rasprava o DUP-u iskorištena je i za priču o predstojećoj izgradnji bulevara kroz Tivat, pri čemu su opozicionari tražili objašnjenje koliko će to koštati s obzirom na visoke troškove ekspropijacije privatne imovine koja će biti zahvaćena trasom bulevara.

Iz vlasti je odgovoreno da se ta saobraćajnica mora graditi radi samih Tivćana a ne velikih investitora koji navodno na njoj insistiraju, te da se zbog bulevara „neće srušiti nijedan privatna kuća“.

Vlado Samardžić, odbornik SNP-a u tivatskom parlamentu

Posebno kritična opozicija je bila prilikom rasrave o DUP-u „Golf ekonomija“ koji predviđa izgradnju golf-terena kompanije „Boka Grupa“ kod aerodroma i pratećeg velikog stambeno-turističkog naselja na zemlji koju je država upisala na sebe, iako ona pripada brojnim tivatskim porodicama, mahom hrvatske nacionalnosti.

Poziv Miomira Abovića (HGI) da se ne glasa o tom DUP-u do riješenja imovinsko-pravnih odnosa prihvatio je Savo Klakor (Nova) podsjećajući Abovića da je HGI glasao protiv istovjetnog poziva Nove prije par godina, kada je bilo u pitanju donošenje DUP-a za takodje imovinski spornu zemlju u vlasništvu mještana Krtola.

„HGI je tada bio dio vlasti i zato smo tada glasali za taj DUP i tada su bile drugačije političke prilike“, brutalno iskreno priznao je odbornik danas opozicione HGI.

Objanjavajući zašto će glasati za projekat kome se protivi dobar dio tivatske javnosti, Ranko Bošković (SDP) kazao je da je „Vlada prepznala državni interess u izgradnji golf terena u Tivtu“.

„Oni su to procijenili i na nama u SO je sada da sa svojim gradjanima imamo što manje konflikata i da se DUP donese“, objasnio je Bošković ko zapravo kreira razvojnu politiku Tivta i dodao da će „dokazani vlasnici“ biti obeštećeni.

Galerija

Bonus video: