Čačani opet rade DUP "Momišići A"

Iz Sekretarijata za uređenje, planiranje prostora i zaštitu životne sredine tvrde da neće biti izmjene namjene prostora ni osnovnih parametara iz prethodnog plana
735 pregleda 0 komentar(a)
DUP "Momišići" iz 2007. godine, Foto: Privatna arhiva
DUP "Momišići" iz 2007. godine, Foto: Privatna arhiva

Firma Urbanprojekt iz Čačka radi opet DUP „Momišići A“, i neće biti izmjene namjene prostora ni osnovnih parametara iz prethodnog plana, saopšteno je „Vijestima“ iz Sekretarijata za uređenje, planiranje prostora i zaštitu životne sredine. “Detaljni urbanistički plan „Momišići A“ se izrađuje po postupku propisanim članom 219 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, a u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata. U pomenutoj proceduri izrade plana, saglasno Zakonu, ne mijenja se namjena prostora ni osnovni urbanistički parametri iz prethodnog DUP-a, a planski dokument se usklađuje sa propisom kojim se bliže uređuje sadržaj i forma planskog dokumenta, kriterijumi namjene površina, elementi urbanističke regulacije i jedinstveni grafički simboli. Posebno napominjemo činjenicu da je obrađivač planskog dokumenta, po posebnom postupku, isto preduzeće koje je izradilo DUP „Momišići A“ iz 2007 - firma „Urbanprojekt“ a.d. Nakon održane javne rasprave, u daljoj proceduri izrade plana po posebnom postupku, od strane ovog Sekretarijata je zatraženo izjašnjenje obrađivača - da je Predlog plana izrađen u skladu sa propisanim posebnim postupkom”, saopštavaju iz Sekretarijata. Sekretarijatu je predmetno izjašnjenje obrađivača dostavljeno 19. marta 2019. godine. “Kako je od strane obrađivača plana, firme „Urbanprojekt“ a.d., Sekretarijatu dostavljeno izjašnjenje da je predmetni planski dokument izrađen po posebnom postupku i prema prethodno pribavljenim izjašnjenjima Ministarstva održivog razvoja i turizma, to nije bilo formalnih smetnji da se za ovaj planski dokument nastavi dalja propisana procedura dostavljanja nadležnom Ministarstvu na saglasnost, koje vrši provjeru usklađenosti planskog dokumenta sa članom 162c Zakona. Saglasno članu 162c Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata gradonačelnik Glavnog grada je 2. aprila 2019. godine Ministarstvu održivog razvoja i turizma dostavio Detaljni urbanistički plan „Momišići A“ na davanje saglasnosti. Upravo ovu, konačnu provjeru usklađenosti predloga planskog dokumenta sa odredbama Zakona vrši nadležno Ministarstvo održivog razvoja i turizma”, piše u saopštenju iz Sekretarijata. Oni ukazuju da u slučaju da predlog plana dobije saglasnost plan se upućuje u proceduru Skupštini Glavnog grada. “U slučaju da nadležno Ministarstvo ne da saglasnost, predlog DUP-a se vraća na korekcije obrađivaču, kako bi postupio po primjedbama i sugestijama Ministarstva. Uz tekstualni i grafički dio plana nadležnom Ministarstvu je dostavljena i dokumentacija: odgovori obrađivača na primjedbe sa javne rasprave, izjašnjenje obrađivača plana i zaključak kojim se utvrđuje predlog plana”, saopštavaju iz Sekretarijata. Iz Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj tvrde da su sa svim činjenicama, u vezi izrade plana, upoznali arhitektu Andriju Markuša dopisom 3. aprila 2019. godine.

Markuš tvrdi da se “oživljava” nacrt plana

Arhitekta Andrija Markuš kazao je nedavno “Vijestima” da se “ožviljava” nacrt DUP-a “Momišići A”, koji jeste uradila firma “Urbanprojekt” iz Čačka 2007. godine, a ne usvojeni DUP nakon javne rasprave i izmjena. Markuš tvrdi da u nacrtu tog plana nije predviđeno proširenje OŠ “Sutjeska”, više kuća u tom naselju, kao i zgrade Limenka, što je predviđao usvojeni DUP 2007. godine. On ukazuje na činjenicu da ako se usvoji takav plan, djelovi kuća koje su proširene, treba da budu srušeni, a onda će njihovi vlasnici tužiti grad, kao i vlasnik Limenke.

Bonus video: