Čađenović: U julu smo gasili samo 186 požara

Dvije julske kiše ove godine pomogle vatrogascima, prošle godine u julu 915 požara
0 komentar(a)
vatrogasci, Foto: Zoran Đurić
vatrogasci, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.08.2016. 19:20h

Povoljne vremenske prilike, uticale su da su vatrogasci u julu imali samo 186 intervencija na gašenju požara, dok je lani u tom periodu bilo čak 915 izlazaka na teren zbog toga.

“U junu mjesecu smo ugasili 59 požara, a lani je taj broj bio 346, u maju smo imali 39, a 2015. u tom mjesecu 98 intervencija na gašenju vatre. Prošle godine za 24 časa imali smo najviše 57 intervencija na gašenju požara, a ove za sada 11”, kazao je načelnik Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada Andrija Čađenović.

Istakao je da su povoljni vremenski uslovi u junu i julu ove godine, pomogli da broj požara značajno bude smanjen, ali apeli građanima nisu u dovoljnoj mjeri urodili plodom.

“Pa smo sa svakim sušnim periodom imali porast broja požara i dva puta namjerno paljenje brda Ljubović, ali su blagovremenom, efikasnom reakcijom ti požari brzo sanirani”, naveo je Čađenović.

Objasnio je da su vrijeme dobijeno smanjenjem broja intervencija utrošili za dodatne pripremne radnje posvećene preventivi i saradnji sa građanima.

“Posjetili smo najugroženije lokacije i u razgovorima dogovorili koje mjere da preduzmu i na koji način da unaprijedimo saradnju. Takođe imali smo više vremena da pomognemo građanima kroz distribuciju pijaće vode u bezvodnim područjima, pa je ova vrsta intervencija povećana u odnosu na prethodne godine”, kazao je Čađenović.

On je kazao da su zajedno sa kolegama iz Direktorata za vanredne situacije radili na pripremi velikih međunarodnih vježbi iz oblasti zaštite i spašavanja, koje će se održati u našoj zemlji u septembru i novembru.

“Imamo stalni punkt u krugu fabrike 'Radoje Dakić', odakle intervenišemo u dijelu grada Preko Morače u toku čitave godine. Otvoreni su punktovi u GO Tuzi i Golubovci. Takođe je postavljen i dežurni punkt na brdu Gorica, koji osim brzog reagovanja u slučaju požara na samom brdu, služi i za osmatračnicu”, kazao je Čađenović.

Bonus video: