Ćalović: Zvaničnicima džepovi puni korupcije

"Premijer (Milo Đukanović) postaje najveći euroskeptik, jer zna da će, ako se budu primjenjivali zakoni, proći kao Sanader", poručuje Ćalović
65 pregleda 0 komentar(a)
Korupcija, 100 eura, Foto: Shutterstock
Korupcija, 100 eura, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.12.2014. 16:56h

Crna Gora na ovogodišnjoj listi Transparency international o percepciji korupcije zauzima 76. poziciju, što je za devet mjesta lošiji plasman u odnosu na prošlu godinu (67).

TI je danas na svom sajtu objavio rezultate istraživanja percepcije korupcije u javnom sektoru za ovu godinu, prema kome se Crna Gora, na listi od 175 zemlje svijeta, nalazi na 76. mjestu.

Rang lista je bazirana na osnovu percepcija korruptivnosti javnog sektora.

Direktorka MANS-a, koji je partner TI za Crnu Goru, Vanja Ćalović kazala je novinarima da je do pada na indeksu percepcije korupcije došlo zbog "slike političke korupcije i kupovine glasova tokom izbora koja je obišla cijeli svijet".

"Sve češći zahtjevi Evropske unije je da se otkrivaju i procesuiraju počinioci takvih krivičnih djela. Pored toga, EU stalno upozorava da Crna Gora nema rezultata i presuda za slučajeve korupcije na visokom nivou, a samo se u našem slučaju pominje klauzula zamrzavanja pregovora", upozorila je Ćalović.

Vanja Ćalović

Ona ističe da su zvaničnicima puna usta evropskih vijednosti, a džepovi puni korupcije,.

"Zato premijer (Milo Đukanović) postaje najveći euroskeptik, jer zna da će, ako se budu primjenjivali zakoni, proći kao Sanader", poručuje Ćalović.

Zbog toga, smatra ona, Đukanović "ucjenjuje" EU potrebom da u Crnu Goru dođu investitori iz Unije.

"Jer zna da je to nemoguće. Poslije Telekoma ne može se očekivati da u Crnu Goru dođe ozbiljni investitor iz ozbiljne države u kojoj se poštuju zakoni. Zato investitori u Crnu Goru dolaze iz Rusije, Kine, Azerbejdžana, odnosno onih zemalja koje su jako nisko na indeksu korupcije TI", istikla je Ćalović.

Novinari "Informera" i Televizije 777 tražili su od Ćalović da, između ostalog, odovori na pitanje kakva je njena definicija političke korupcije i javnog morala.

"To mogu bolje da vam odgovore Brano (Branislav Mićunović) i Džigi (Sava Grbović)", odgovorila im je Ćalović.

Ratković: Slabija pozicija zbog toga što će se u periodu koji nije obuhvaćen realizovati brojne aktivnosti

Pozicija Crne Gore na ovogodišnjoj listi Transperensi internešnala jasan je pokazatelj da borba protiv korupcije u narednom periodu mora biti još efikasnija, poručila je direktorica Uprave za antikorupcijsku inicijativu, Vesna Ratković.

Ratković je podsjetila da je, u poslednjih nekoliko godina, Crna Gora napravila značajan napredak na listi TI u odnosu na prvo istraživanje kojim je obuhvaćena nakon obnove nezavisnosti, koje je objavljeno 2007. godine, a prema kojem je Crna Gora bila na 84 mjestu.

"Važno je napomenuti da su od država regiona na najnovijoj listi TI Hrvatska i Makedonija bolje rangirane, dok su ostale zemlje regiona iza Crne Gore – Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo", navela je ona.

Prema riječima Ratković, slabija pozicija na listi TI može se objasniti time što će u periodu koji nije obuhvaćen izvještajem, do kraja ove godine, Crna Gora realizovati brojne aktivnosti iz strateških antikorupcijskih dokumenta kao i Akcionih planova za poglavlja 23. i 24.

"Naime, tokom decembra bi trebalo da budu usvojeni zakoni koji će doprinijeti efikasnijem suzbijanju korupcije, kao što su npr. Zakon o sprječavanju korupcije, Zakon o finansiranju političkih partija i Zakon o lobiranju", precizirala je ona.

Ratković je ocijenila da će, dosljedna primjena novih zakona i striktno sprovođenje aktivnosti predviđenih strateškim nacionalnim antikorupcijskim dokumentima i Akcionim planovima za poglavlja 23 i 24, doprinijeti daljem smanjivanju nivoa korupcije.

"To će, kako očekujemo, rezultirati boljom pozicijom Crne Gore u narednim izvještajima TI", kazala je Ratković.

Makedonija napredovala

Prema istraživanju Transparency Internationala, od zemalja Balkana najlošije su rangirani Albanija i Kosovo, koji dijele 110. mjesto, Bosna i Hercegovina se nalazi na 80. mjestu, dok je Srbija za dvije pozicije lošija od Crne Gore i 78. je na listi.

Makedonija, koja je prošle godine dijelila 67. poziciju sa Crnom Gorom, ove godine je napredovala i nalazi se na 64. mjestu.

"Slabo opremljene škole, nedozvoljeni ljekovi i namješteni izbori samo su neke od posljedica korupcije u javnom sektoru. Mito i tajne nagodbe ne samo da uzimaju resurse namijenjene najugroženijima - oni slabe pravdu i ekonomski razvoj, i uništavaju povjerenje javnosti u Vladu i lidere", navodi se u izvještaju Transparency international.

U izvještaju piše i da nijedna zemlja ne pokazuje sjajan rezultata, a više od dvije trećine ima rezultat ispod 50, na skali od 0 (veoma koruptivna zemlja) do 100 (bez korupcje).

"Korupcija je problem za sve zemlje. Slab rezultat je jasan znak postojanja korupcije, nedostatka adekvatnih kazni i nereakcija javnih institucija na potrebe građana. Zemlje koje su na vrhu liste takođe treba da regauju. Zemlje G20 treba da dokažu svoju ulogu globalnog lidera i spriječe pranje novca i korupciju tajnih kompanija", navodi se.

Bonus video: