Camović: Dometi novinarstva u CG nisu daleki - Vijesti.me
"LOŠI USLOVI ZA RAD"

Camović: Dometi novinarstva u CG nisu daleki

"Poslodavci moraju toga biti svjesni i moraju znati da i sebi nanose štetu kada smanjuju troškove, ukidanjem radnih mjesta, smanjenjem zarada i dodatnim opterećivanjem preostalih zaposlenih"

Marijana Camović
Marijana Camović (Foto: Arhiva "Vijesti")

Dometi crnogorskog novinarstva ne mogu biti daleki, dok u medijima rade ljudi koji su nezadovoljni poslom i tretmanom, ocijenila je predsjednica Sindikata medija, Marijana Camović.

Ona je, na konferenciji za novinare povodom Dana novinara Crne Gore, kazala da zaposleni u medijima ne mogu dati maksimum rada, ako ne mogu da zadovolje osnovne životne potrebe.

"Poslodavci moraju toga biti svjesni i moraju znati da i sebi nanose štetu kada smanjuju troškove, ukidanjem radnih mjesta, smanjenjem zarada i dodatnim opterećivanjem preostalih zaposlenih", rekla je Camović.

Ona je poručila novinarima da budu solidarni i da se trude da poporave svoj položaj. "Jer niko drugi to neće uraditi za nas".

Camović je navela da je najmanje 150 zaposlenih u medijima ostalo bez radnih mjesta. "Dva medija su ostala u stečaj, svi ostali se bore za opstanak na tržištu, a veliki broj je pred stečajem ili likvidacijom", upozorila je ona.

Camović je ukazala na istraživanje, koje je OEBS uradio na zahtjev Sindikata medija, o uslovima rada novinara u Crnoj Gori, koje je, kako je precizirala, pokazalo da 20 odsto novinara svakodnevno radi po deset sati, a jedan dio njih po 12 i 15 sati dnevno.


Potpredsjednik Sindikata medija, Dejan Lučić, kazao je da je ta radnička organizacija ponosna na saradnju sa Evropskom federacijom novinara i OEBS-om, kao sa kolegama iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije.

On je rekao da svaki zaposleni u medijima treba da zna da sve počinje od njega.

"Sindikat medija nije magična organizacija, koja čarobnim štapićem može da ispravi ono što se dešava u crnogorskim medijima, ali jeste potencijalna snaga", poručio je Lučić.