"Cane je zaslužio ulicu i spomenik u Pljevljima"

Janićijević “nije želio da se miri sa sudbinom koju su Pljevljima decenijama unazad kovali podgorički vlastodršci”
70 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Cane Janićević, Foto: Privatna arhiva
Aleksandar Cane Janićević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.06.2017. 16:08h

Predsjednik Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović pozvao je nadležne u Opštini Pljevlja da jednoj od gradskih ulica daju ime Aleksandra Cana Janićijevića, osnivača prvog Ekološkog društvo u gradu i tadašnjoj Jugoslaviji.

Mitrović je pozvao lokalnu vlast da podigne i spomenik u centru grada poznatom pljevaljsko ekologu koji je preminuo 1993.

On ističe da je Janićijević, “veterinar po struci, vizionar po opredjeljenju, bio pokretač i inicijator mnogih događaja i akcija za bolja Pljevlja”.

Naglašava da Janićijević “nije želio da se miri sa sudbinom koju su Pljevljima decenijama unazad kovali podgorički vlastodršci, uz svesrdnu asistenciju domaćih skutonoša”.

“Borac za zdraviju životnu sredinu koju Pljavlja i Pljevljaci nisu imali. Janićijević je bio zagovornik očuvanja svega onoga starog, a vrijednog, po čemu su se Pljevlja razlikovala i bila ispred mnogih drugih gradova i sredina. Zaljubljen u svoja Pljevlja, pun fantastičnih ideja, neiscrpne energije, borac za zdravu životnu sredinu i čistu Taru, okupljao je ljude sličnih i istih ideja. Kao stalni saradnik 'Pljevaljskih novina' objavljivao je brojene tekstove koji će ostati kao svjedočanstvo i značajni dokumenti o jednoj borbi, čovječnosti i humanosti...”

Mitrović je ocijenio da su zaštita životne sredine, očuvanje tradicionalnih vrijednosti, prirodnih dobara i zdravlje građana, Janićijeviću uvijek bili na prvom mjestu.

“Ekološko društvo 'Biserka', čiji je Cane bio predsjednik, prestalo je sa radom i ugašeno je po sili zakona 2012. godine, ali na svu sreću, njegov rad je prošle godine obnovljen i ono bar postoji, ako ništa drugo, a onda kao simbol prvog ekološkog društva u bivšoj SFRJ. Niko se za sve ove godine nakon njegove smrti nije sjetio da se na bilo koji način oduži čovjeku koji se borio za bolji život svih nas, da se dio grada ili neka od ulica u Pljevljima nazovu njegovim imenom. Cane je zaslužio i mnogo više... Umjesto toga, lokalni političari su imena ulica predlagali i usvajali po nazivima sela iz kojih su došli“.

On je ocijenio da Janićijević nije želio da ćuti i posmatra sunovrat, kao što to radi današnja generacija Pljevljaka.

“Cane je gledao veoma daleko, toliko daleko da ni dan-danas odgovorni i samohvalni pojedinci na vlasti, raznih političkih opredeljenja, još nisu, niti mogu shvatiti, veličinu ideje koju je zagovarao, a kamoli da je realizuju”.

Opštinari ni na izložbu nijesu došli

Povodom 5. juna – Svjetskog dana zaštite životne sredine, u Sportskoj dvorani otvorena je izložba karikatura “U duši me guši 1987-2017…”, posvećena nekadašnjim eko-aktivistima - Janićijeviću i karikaturisti Ivu Ševčenku.

Izložba je održana i 1987. kada su bile izložene karikature Ševčenka.

Na izložbi koju je kao i prije 30 godina otvorio profesor Mišo Zečević, nije se pojavio niko od predstavnika lokalne samouprave iako su uredno pozvani. Najavljeno je da će im biti uručena poklon-karikatura, pod nazivom “Na potezu”.

Organizatori su kazali da će karikatura ipak naknadno biti uručena kabinetu predsjednika.

“I nakon 30 godina neke sadašnje saborce u duši guši i zbog toga je ovaj događaj posvećen nekadašnjim i sadašnjim buntovnicima prema devastiranju životnog prostora u kojem žive, ali i onim donosiocima odluka koji za 30 godina nijesu uspjeli ništa da promjene. I dalje je prioritet raubovanje resursa na uštrb životnog prostora”, rekao je Vaso Knežević, predsjednik NVO “Da zaživi selo”, koja je u saradnji sa Galerijom “Vitomir Srbljanović” bila organizator izložbe. Izložba je realizovana uz finansijsku podršku EU.

Bonus video: