Carević: Mitropolija ima pravo da raspolaže svojom imovinom

"S obzirom na to da je sada potreba za gradnjom hrama, mi smo kao podstanari dužni da je uklonimo, odnosno premjestimo na mjesto gdje je predviđena planom"
10843 pregleda 21 komentar(a)
Plac ograđen, tabla postavljena, Foto: Vuk Lajović
Plac ograđen, tabla postavljena, Foto: Vuk Lajović

HDL je kompanija koja je preuzela obavezu da izgrađuje hram Svetog apostola Marka, a Mitropolija crnogorsko-primorska je jasno vidjela interes da se na njenoj imovini izgradi poslovno-stambeni objekat. Mitropolija, kao svi ostali, ima pravo da raspolaže svojom imovinom kako ona misli da je najbolje.

Tim riječima gradonačelnik Budve Marko Bato Carević je prokomentarisao otvoreno pismo projektanta gradske kapele u Budvi, arhitekte Slobodana Boba Mitrovića zbog namjere da se kapela poruši, a sve zarad toga da se na crkvenoj parceli izgradi supermarket HDL.

Mitrović je ocijenio da je hram trebalo da se gradi na mjestu supermarketa, a da se kapela ostavi, jer lokalna uprava nije sprovela dogovor od prije dvije i po decenije, gdje je trebalo da izuzme zemlju od crkve.

Najava da će se kapela porušiti i izmjestiti stotinak metara dalje na gradskom groblju, te ograđivanje crkvene zemlje na kojoj treba da se gradi supermarket, a do njega i hram Svetog Marka, ponovo je u prvi plan iznijelo da i ova gradska uprava ide stopama prethodne DPS vlasti, zbog čijih odluka je Budva postala sinonim loše urbanizacije, dodao je Mitrović.

Povezani članci

09. Oktobar 2019.

Supermarket preči od dostojanstva pokojnika

Carević smatra da je gradnja hrama i poslovnog objekta na crkvenoj zemlji u skladu sa važećim DUP-om „Potkošljun“.

„Nisam dobio otvoreno pismo. Moramo da se bavimo činjenicama i ja vodim računa da sve bude u skladu sa zakonom. Znam da je poenta svega toga što će se graditi hram Sveog Marka i to je ciljano. Dobro znaju svi da je kapela privremeni objekat i da stoji na imovini Mitropolije. Lično sam zahvalan Mitropoliji i crkvi Sveta Petka, koja je izdala prostor za kapelu i to na vremenski period koji je istekao. S obzirom na to da je sada potreba za gradnjom hrama, mi smo kao neko ko je podstanar sa kapelom na toj lokaciji dužni da je uklonimo, odnosno premjestimo i to na mjesto gdje je predviđena planom“, kazao je Carević.

Planirani izgled budućeg kompleksa sa hramom
Planirani izgled budućeg kompleksa sa hramom

On je rekao da tu nema nikakvog spora i da se ne miješa u odluku Mitropolije šta će raditi sa svojom imovinom.

„Jako sam zainteresovan da se taj hram izgradi i učestvujem u tome da ga osveštamo, da se radujemo hramu. Za njegovu izgradnju je potrebno mnogo sredstava. HDL je kompanija koja je preuzela obavezu da izgradi hram i Mitropolija je jasno vidjela interes da se taj objekat radi. I sada baš ovi što pišu otvoren i zatvorena pisma, trebali su prvo da daju primjedbe za izradu DUP-a. Dakle, ono što je za mene kao predsjednika Opštine važno je to da je to u skladu sa planom, a ovo je sada zakašnjela priča, za koju mislim da nije dobronamjerna“, kazao je Carević.

Takvo mišljenje ne dijeli predsjednica budvanske URA Božena Jelušić, koja se prije godinu u lokalnom parlamentu protivila odluci Opštine da za 154.000 eura proda 483 kvadrata opštinske zemlje HDL- u, kako bi mogao da gradi poslovni objekat.

Tada je nakon žučne skupštinske rasprave da se HDL-u proda zemlja glasalo je 11 odbornika i to šest iz redova DF, tri iz Crnogorske i dva nezavisna odbornika, dok su protiv bili osam odbornika iz redova Demokrata i odbornica URA/ SDP.

Komentarišući to što će kapela bizi porušena, Jelušić je kazala da ovo nije ni prvi ni posljednji put da grad gubi svoje urbane funckije, da gubi parkove, igrališta, da nestaju svi sadržaji koji grad čine gradom.

„Pretpostavljam da smo na gubitku svi, u prvom redu grad, na gubitku je na svoj način Opština, a i Crkva. Hram Svetog Marka se dugo očekuje u Budvi, i među pripadnicima svih konfesija o tome nema apsolutno nikavog spora. Međutim, ovdje dolazi do konflikta urbanih funkcija i određenih, ranije odrađenih poslova, koji nijesu kako treba dovedeni do kraja. Sada smo došli u situaciju da je zaista izgradnjom tržnog centra Laković gotovo u potpunosti kompromotivan onaj prostor na kojem nema mjesta, odnosno kapela se mora izmjestiti, ako treba tu bude hram. Međutim, mogla je da bude tu i kapela i hram i to je bitno“, kazala je Jelušić.

Jelušić: Opština i crkva su nas prevarile prilikom glasanja

Jelušić kaže da je glasala protiv da se zemlja prodaje HDL-u, jer „udara“ u put.

„To je dosljedno glasanje mene kao predstavnice URA, da sva zemljišta koja su uz put ne možemo prodavati ni privatnicima, ni institucijama, zbog toga što je saobraćaj kolaps u ovom gradu takav, da nam je svaki parking i svaka mogućnost proširenja puta izuzetno značajana.

U međuvremenu, shvatila sam da je projekt za koji smo mi bili ubijeđivani da će samo dovesti do zapošljavanja i da će imati jedan sprat za supermarket, a drugi za crkvene prostorije, u međuvremenu postao zgrada sa stanovima za tržište. Taj projekat je cirkulisao na društevnim mrežama mnogo prije našeg glasanja u skupštini, a ja sam imala apsolutno povjerenje i u instituciju Opštine i instituciju crkve. Nisam zaista mogla da vjerujem da mi pod firmom nekakvog zapošljavanja u stvari usitnjavamo lokaciju za hram Svetog Marka koji je trebao da bude na tom mjestu. Znamo da je zemljište za gradnju kapele izuzeto, ali nije plaćeno i da su crkvi dati drugi ustupci. Ovakvo planiranje, koje gradske funkcije pomijera u zavisnosti gdje imate privatnog investitora zainteresovanog za gradnju bilo supermarketa ili stanova, ne smije da trpi ni hram, a ni gradska kapela koja se nalazi na dostojanstvenom i primjerenom mjestu i za koju je po mišljenju glavnog odbora URA trebalo proglasiti javni interes još prije nego što je Laković krenuo u izgradnju“, kazala je Jelušić.

HDL ogradio plac i za šest mjeseci će podići objekat

Kompanija HDL prije nekoliko dana ogradila je crkveni plac i postavila tablu sa odobrenjem za gradnju na kome stoji fotografija sa poslovno-stambenim objektom - garaža, prizemlje i prvi sprat, što je ukupno 2.970 kvadrata bruto građevinske površine. Riječ je prvoj fazi. Glavna gradska arhitektica Ana Samardžić dala je u februaru saglasnost na idejno rješenje poslovno-stambenog objekta kojim su predviđene dvije faze izgradnje - “I faza” gradnja suterena, prizemja i prvog sprata, a druga faza, ukoliko bude relizovana predviđa gradnju II, III, IV i V sprata sa ukupno 59 stambenih jedinica.

Prva faza predviđa gradnju objekta od betona i fasade koja neće biti nalik ostalim supermarketima koje ova kompanija ima. Ostaje da se vidi da li će investitor ispoštovati ono što je potpisano od strane glavne arhitketice.

Kako piše na tabli na gradilištu, radove izvodi kompanija Bemax i rok završetka je samo šest mjeseci, odnosno april.

Bonus video: