Carević podnio tužbu: Katnić da pita Kuljaču za 66 miliona eura

Carević od tima Milivoja Katnića traži da se utvrdi ko su osobe koje su se sa Kuljačom dogovorile o milionskoj garanciji, ne isključujući mogućnost da je imao pomagače i sa državnih, a ne samo lokalnih adresa
8805 pregleda 18 komentar(a)
Rajko Kuljača, Foto: Savo Prelević
Rajko Kuljača, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.02.2020. 10:28h

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević, podnio je juče Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg predsjednika te opštine Rajka Kuljače i drugih osoba, čiji identitet treba utvrditi - zbog potpisivanja sumnjive garancije od 66 miliona eura njemačkoj kompniji WTE za postrojenje tretmana otpadnih voda.

Carević od tima Milivoja Katnića traži da se utvrdi ko su osobe koje su se sa Kuljačom dogovorile o milionskoj garanciji, ne isključujući mogućnost da je imao pomagače i sa državnih, a ne samo lokalnih adresa.

Time je jasno označio Kuljaču da je, sa partijskim kolegama iz DPS, osmislio malverzaciju kako bi iz opštinske kase izvukli na desetine miliona eura, u slučaju da se ne ispoštuje ugovor.

Njemačko-austrijski koncern WTE/EVN napustio je tu fabriku krajem januara, dva mjeseca prije protokolom predviđenog roka i aktivirao državnu garanciju Vlade od 29,3 miliona eura. Na adresu Opštine dostavili su i garanciju od 66 miliona eura, koja, međutim, ne postoji u arhivi lokalne uprave, niti su na nju dali saglasnost Skupština opštine i Ministarstvo finansija.

“Krivična prijava se podnosi protiv Kuljače zbog osnovane sumnje da je sa jednim ili više lica u zajedničkom poduhvatu, van svoje nadležnosti i bez ovlašćenja SO Budva, kao i bez saglasnosti Ministarstva finansija, sa njemačkim privrednim društvom WTE Wassertechnik GmbH sa sjedištem u Essenu, zaključio i potpisao 22. aprila 2010. u svojstvu predsjednika Opštine Budva ugovor o jemstvu - garanciju za plaćanje, kojim je Opština garantovala za adekvatno izvršenje obaveza plaćanja u korist projekta otpadnih voda za čak 66.000.000 eura, pritom nanijeli štetu Opštini odnosno teže povrijedili prava”, navodi se u krivičnoj prijavi, u koju su “Vijesti” imale uvid.

U krivičnoj prijavi ispred Opštine Budva, Carević optužuje Kuljaču i pomagače da su počinili krivično djelo - zloupotreba službenog položaja, u sticanju sa krivičnim djelom - nesavjestan rad u službi.

“Kuljača je u svojstvu predsjednika opštine Budva zaključio i potpisao Ugovor o jemstvu. Budući da je u pitanju garancija za plaćanje u vrijednosti 66 miliona eura, Kuljača je potpisivanjem morao imati saglasnost SO Budva kao i Ministarstva finansija Crne Gore, a što je sve propisivao tada važeći Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakona o finansiranju lokalne samouprave. Međutim, Kuljača je van svoje nadležnosti i bez prethodno pribavljenih ovlašćenja sa njemačkim privrednim društvom WTE zaključio i potpisao Ugovor o jemstvu”, obrazlaže se u prijavi.

Pojasnio je da je kompanija WTE još 13. decembra prošle godine aktivirala garanciju na iznos od 64.592.738 eura, sa rokom uplate do 18. decembra.

“WTE Wassertechnik već aktivirala i garanciju države na 29.250.000 eura. Napominjemo da je ukupna vrijednost projektovanja, izgradnje finansiranja i rada projekta otpadnih voda u Budvi koštala aproksimativno 100.000.000 eura, dok je za dvije primorske opštine takav isti projekat koštao svega 15.000.000 eura. To daje dovoljan osnov za sumnju da je cjelokupni projekat otpadnih voda u Budvi, prije svega cijena koštanja, bio unaprijed smišljen/umišljajan u cilju sticanja enormne koristi na štetu Opštine Budva, građana Budve i cijele Crne Gore”, istakao je Carević.

Predlaže da tužilac odmah sasluša Kuljaču i izvrši uvid u Ugovor o jemstvu, kao i aktiviranje garancije.

“Molimo da u najkraćem roku protiv okrivljenih procesuirate naredbu za sprovođenje istrage a nakon toga i optužnicu, te da se po provedenom postupku i izvedenim dokazima okrivljeni oglase krivim i kazne po zakonu”.

Kuljača je ranije saopštio da nije potpisao garanciju, odnosno da je neko umjesto njega stavio faksimil.

Od bivših lokalnih funkcionera, u okviru tog predmeta, zatvorsku kaznu odslužio je jedino nekadašnji gradonačelnik Lazar Rađenović.

Krivicu je priznao i nekadašnji potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović - da je bio šef kriminalne grupe i da je preko postrojenja za tretman otpandih voda, uspio da “naplati” tri miliona eura.

Da je bilo korupcije rekao je i direktor WTE Ginter Faust, kao i direktor “Biochem industries” Stjepan Skočajić, nekadašnji skiper na jahti Marovića, priznajući da je preko njegove firme isplaćeno tri miliona eura fiktivnim fakturama.

Bonus video: