Carević sam sebi odobrio salu za svetosavsku akademiju

MSC tražio dozvolu od gradonačelnika, na zahtjev crkvene opštine na čijem je čelu - Carević
12290 pregleda 52 komentar(a)
Sa Svetosavske akademije, Foto: Vuk Lajović
Sa Svetosavske akademije, Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević dao je saglasnost da Mediteranski sportski centar (MSC) besplatno ustupi veliku sportsku dvoranu za održavanje duhovne akademije „Uskliknimo s ljubavlju“, koja je preksinoć održana povodom Savindana i 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Carević je to aminovao nakon što mu se pismeno obratio direktor Mediteranskog sportskog centra Nikola Vučićević, koji je tražio saglasnost na zahtjev dostavljen od strane Srpske pravoslavne crkvene opštine Budva i manastira Svete trojice Stanjevići, a upravo se na čelu Srpske pravoslavne crkvene opštine Budva nalazi Carević, koja je i potpisnik dopisa upućen direktoru MSC da im se sala ustupi.

„U ime Srpske pravoslavne crkvene opštine Budva i manastira Svete trojice Stanjevići kao organizatora svečane Duhovne akademije obraćamo se sa molbom da ustupite prostor sportske sale sa potrebnim pratećim prostorom za održavanje akademije. U akademiji, koja ima duhovno-prosvjetnu namjenu za svo građanstvo, učestvovaće djeca iz osnovnih škola sa prostora naše opštine, kao i ostali izvođači. Molim da nam izađete u susret našoj molbi i odobrite korišćenje sportske hale. Takođe, molim da imate kulturno-prosvjetnu namjenu akademije, kao i činjenicu da su organizacija i izvođenje na dobrovoljnoj osnovi, nadamo se da ćete i vi dati doprinos ovom opštem dobrom djelu za građane naše Budve u pogledu cijene ustupanja prostora“, navedeno je u dopisu.

Imajući u vidu da je Mediteranski sporstki centar firma čiji je osnivač Opština Budva, Vučićević se obratio gradonačelniku Careviću da odobri besplatno ustupanje sale za duhovnu akademiju.

„Obraćamo se za saglasnost povodom ustupanja dvorane MSC za održavanje duhovne akademije povodom Savindana. Kao izvršni direktor nemam ovlašćenje da glavnu sportsku dvoranu ustupam bez naknade, te Vas molim da date saglasnost kako bi akademija bila održana”, naveo je direktor MSC-a u dopisu Careviću.

Carević je odmah dao zeleno svjetlo.

„Saglasan sam da se dvorana Mediteranskog sportskog centra ustupi“, naveo je Carević. Duhovna akademija preksinoć je održana nakon što su građani, poslije molebana koji je u starogradskoj crkvi Svete trojice služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Mitropolit i Carević potom su predvodili litiju do Mediteranskog sportskog centra u kojem je održana akademija, kojoj je prisustvovalo više hiljada građana, a na stotine njih nije moglo da uđe u dvoranu.

Osim Carevića, akademiji su prisustvovali i ambasador Srbije Vladimir Božović, lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i predstavnici lokalnog odbora Demokratske. Dvoipočasovna akademija okupila je brojne umjetnike iz Crne Gore i Srbije, a organizatori su obezbijedili i poklone za djecu, koju su na kraju dijelili mitropolit Amfilohije i Carević.

Bonus video: