Carević tražio sastanak sa Radulovićem: Hoće da Budva odlučuje o gradnji

Iz Ministarstva je „Vijestima“ zvanično rečeno da Opština Budva ranije jedina nije htjela da preuzme te poslove
8312 pregleda 5 komentar(a)
Opština želi da odlučuje o gradnji, Foto: Vuk Lajović
Opština želi da odlučuje o gradnji, Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević zatražio je juče prijem kod ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića, kako bi se lično upoznao sa razlogom zbog čega se Opština Budva, kao jedina od crnogorskih lokalnih samouprava, nije našla na spisku onih kojima je taj vladin resor povjerio poslove izdavanja urbanističko-tehničkih uslova (UTU).

Riječ je o ključnom dokumentu, na osnovu kojeg se radi idejni projektat, a potom i daje zeleno svjetlo za gradnju.

Iz Ministarstva je „Vijestima“ zvanično rečeno da Opština Budva jedina nije htjela da preuzme te poslove.

Sekretarijat za urbanizam uputio je prije više od mjesec dopis Ministarstvu da ne mogu obavljati poslovne izdavanja UTU zbog manjka kadrova. To je “Vijestima” potvrdio i sekretar za urbanizam Stevo Davidović, navodeći da je u toj službi preostao samo jedan urbanista i jedan pravnik i da su Opštini vezane ruke u zapošljavanju novih kadrova jer to ne dozvoljava Ministarstvo javne uprave. Davidović, koji je takav stav Opštine uputio Ministarstvu održivog razvoja dok je još Dragan Krapović upravljao gradom, prekjuče je to obrazlagao i gradonačelniku Careviću u njegovom kabinetu.

Carević, kako nezvanično saznajemo, želi da Budva i dalje bude ta koja će odlučivati i davati zeleno svjetlo šta se na njenoj teritoriji može graditi. Iako konačnu odluku o gradnji daje glavni arhitekta, Carević želi da se o tome pita Opština.

U Ministarstvo je već pristiglo desetak zahtjeva iz Budve za izdavanje UTU, pa svi oni koji namjeravaju da grade, dok se problem ne riješi, moraće da putuju do Podgorice. Novim zakonom Ministarstvo je isključivo nadležno za izdavanje UTU, ali je ono to odmah, nakon što se vidjelo da nema dovoljno kadrova, ponovo posao vratilo lokalnim samoupravama. Budvanski sekretarijat ionako ima mnogo posla oko procesa legalizacija, gdje je angažovano ljudstvo. Sa nedostatkom kadrova kuburi i Glavni arhitekta, pa bi odlazak Carevića u Podgoricu trebalo da riješi i taj problem, odnosno da se Budvi dozvoli da kadrovski „ojača“ ove službe.

Podatak da je Sekretarijat 2017. izdao više od 400 urbanističko-tehničkih uslova, dovoljno govori o interesovanju građana i kompanija za gradnju u metropoli turizma. Budva je i tokom prethodnih godina zadržala lidersku poziciju, kao destinacija u kojoj je građevinski biznis i dalje najisplativiji.

Bonus video: