Carinik i biznismen, a zvanično živi od 150 eura

Predsjednik države Filip Vujanović prilikom amnestije sudijinog brata baratao netačnim podacima o socijalnom stanju osuđenika Bora Jovanića
366 pregleda 15 komentar(a)
Filip Vujanović, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Filip Vujanović, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.11.2012. 23:04h

Podatak da je osuđeni za korupciju, inače brat sudije Osnovnog suda Blaža Jovanića, pomilovan i vraćen u državnu službu direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević ocijenila je juče zabrinjavajućim.

Da razloga za brigu ima, govore i novi podaci “Vijesti” koji ukazuju da carinik Boro Jovanić nije bio u nezavidnoj socijalnoj situaciji, kao što se tvrdi u obrazloženju odluke predsjednika države o njegovoj amnestiji. Ovaj carinik je jedan od osnivača firme Win win grup, čije je sjedište u Podgorici. Njegov poslovni partner je reprezentativac Crne Gore Goran Jeretin, a suosnivači firme su i kompanije “Enigma” i “Automarket MBS”. Prva posjeduje istoimeni hotel na Žabljaku, dok druga trguje autodjelovima u Podgorici.

Na njenoj veb prezentaciji piše da se sastoji od preduzeća i pojedinaca koji žele da krenu naprijed, u bolji prosperitet mlade države Crne Gore.

Sudijin brat, carinik osuđen zbog mita, pomilovan i vraćen na posao >>>

“Naša grupa ima veliko iskustvo u turizmu, automobilskoj industriji, nekretninama i hotelskom menadžementu”, piše na sajtu.

Crna Gora mora imati rigoroznije propise u vezi sa odnosom sudijske i tužilačke funkcije, mogućnost seljenja sa sudijske funkcije u advokaturu, rodbinsku povezanost sudija, tužilaca, predsjednika države i Vlade i ministara, smatra Daliborka Uljarević

Boro Jovanić je nakon hapšenja u akciji sprečavanja šverca luksuznih vozila, istražnim organima izjavio da je “dobrog imovnog stanja”. Tokom sudskog postupka u Višem sudu, carinik nije promijenio tu formulaciju, pa je začuđujući podatak na koji se poziva predsjednik Filip Vujanović kada navodi da Jovanić izdržava porodicu sa 150 eura prihoda.

"Zabrinjavajuće je da se nepotističko-koruptivne veze u toj mjeri nalaze na relaciji sudovi-tužilaštvo-advokatura-izvršna vlast. Ova činjenica nam je već deceniju poznata i mi kao društvo treba da čekamo nalog iz EK, koji će sigurno stići, da bi krenuli u njegovo uklanjanje”, rekla je za “Vijesti” Daliborka Uljarević.

Boro Jovanić je bio osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog primanja mita od 150 eura, kako bi fiktivno ocarinio luksuzni automobil. Tu njegovu namjeru osujetila je policija, koja ga je zatekla “na djelu”. Kazna mu je amnestijom smanjena na šest mjeseci.

“Korupcija je sistemski problem, a primjeri ovog tipa nas upućuju na uzroke, odnosno sistemska izvorišta korupcije. Jedan od najopasnijih uzroka korupcije je nepotizam i on je kao pojava široko raširen u svim granama vlasti u Crnoj Gori”, smatra Uljarević.

Ona ukazuje da Crna Gora mora imati rigoroznije propise u vezi sa odnosom sudijske i tužilačke funkcije, mogućnost seljenja sa sudijske funkcije u advokaturu, rodbinsku povezanost sudija, tužilaca, predsjednika države i Vlade, ministara, zaštitnika ljudskih prava i sloboda i slično: “Nije teško napraviti šemu rodbinske uvezanosti i vidjećete da je nerealno očekivati suštinski bolji rezultat u suzbijanju korupcije od statističkog. A taj suštinski rezultat je za nas kao društvo poražavajući što se vidi i iz ovog primjera, koji je nažalost samo jedan u nizu“.

Joković krije gdje je sad raspoređen Jovanić

Prema informacijama “Vijesti”, Jovanić je u Upravi carina bio raspoređen na radno mjesto carinika-saradnika za suzbijanje krijumčarenja. Gdje je vraćen nakon što je izašao iz spuškog zatvora, “Vijesti” nijesu dobile informaciju od Uprave carina.

Obrazloženje im je da štite podatke o državnim službenicima, iako je u Vodiču za pristup informacijama personalni dosije podataka dostupan javnosti.

Prema informacijama iz suda, Uprava carina je Specijalno odjeljenje Višeg suda obavijestila da je, protiv Jovanića pokrenut disciplinski postupak. Kakav je njegov ishod, za javnost je nepoznanica, ali otkaz nije iako to nalaže Zakon o državnim službenicima i namještenicima.

Bonus video: