CDT: Penzijama protiv korupcije

Četiri člana koja regulišu pravo zvaničnika (predsjednika države, Vlade i Skupštine) na penziju, nalaze se u prelaznim i završnim odredbama ovog Zakona, u dijelu koji se odnosi na „početak rada Agencije i preuzimanje poslova“
4 komentar(a)
Fond PIO, Foto: Arhiva "Vijesti"
Fond PIO, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.12.2014. 14:55h

Antikoruptivnim mjerama koje su propisane novim Zakonom o sprječavanju korupcije predviđeno je i pravo državnih zvaničnika da dobiju penziju i prije ispunjavanja propisanih uslova, saopšteno je iz Cnetra za demokratsku tranziciju (CDT).

Amandmane, koji, kako se navodi, tematski ne odgovaraju novom zakonu, predložila je Demokratska partija socijalista (DPS), sa obrazloženjem da će „povećati stepen odgovornosti za funkcionere koji obavljaju najznačajnije funkcije u Crnoj Gori i doprinijeti podizanju stepena borbe protiv svih oblika korupcije".

Četiri člana koja regulišu pravo zvaničnika (predsjednika države, Vlade i Skupštine) na penziju, nalaze se u prelaznim i završnim odredbama ovog Zakona, u dijelu koji se odnosi na „početak rada Agencije i preuzimanje poslova“.

Iz Skupštinske službe za odnose s javnošću pojašnjeno je da na sajtu nije objavljen listing glasanje za ovaj amandman jer se poslanici o njemu nijesu izjašnjavali.

"Poslanik Željko Aprcović podnio je amandman na Predlog zakona o sprječavanju korupcije. Predstavnik predlagača saglasio se sa amandmanom, tako da je amandman postao sastavni dio predloga zakona", navodi se u njihovom odgovoru.

Portal CDT-a nije dobio zvanično pojašnjenje Ministarstva pravde da li se i zašto saglasio sa amandmanom, kao ni odgovor poslanika Aprcovića koji je predložio penzije kao antikoruptivnu mjeru.

"Dvoje poslanika vlasti i opozicije, koji su se izjašnjavali o ovom zakonu, kazali su da se ne sjećaju ovog amandmana, dok je troje potvrdilo se o njemu nijesu izjašnjavali jer ga predlagač prihvatio. Poslanicima nije poznato u kojem trenutku je amandman prihvaćen", kaže se u saopštenju.

Zakonom o sprječavanju korupcije propisano je i da pravo na penziju imaju funkcioneri koji su funkciju obavljali od 1992. godine. Takođe, pravo na porodičnu penziju bez umanjenja imaju i članovi porodice funkcionera koji je umro prije stupanja na snagu ovog zakona, a koji je na dan smrti ispunio uslove za sticanje prava na penziju propisane ovim zakonom.

Zvaničnik gubi pravo na ovu penziju ako pravosnažnom odlukom bude proglašen krivim i kažnjen za krivična djela sa elementima korupcije i organizovanog kriminala.

"Da se pitanje penzija našlo u nekom drugom zakonu, moglo se smatrati brigom države o njenim funkcionerima i njihovim porodicama. Međutim, u ovako usvojenom obliku, ovaj propis bi Crnu Goru mogao učiniti jedinstvenom zemljom u kojoj su državne penzije doprinijele smanjenju korupcije u društvu", navode iz CDT-a.

Bonus video: