Cdu: Srpska crkva i njeni poslušnici još nijesu priznali obnovu crnogorske države

Kako su kazali, srpska crkva je neregularno, nasilno i na prevaru uspostavljena u Crnoj Gori
70 pregleda 28 komentar(a)
CDU, Foto: Boris Pejović
CDU, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.09.2015. 16:59h

Crnogorska demokratska unija (Cdu) najoštrije je osudila ponovljene napade na mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihaila i delegaciju CPC u Kotoru.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti nije danas održana u Kotoru, nakon što je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović konstatovao da nema uslova da se taj skup održi.

U reagovanju Cdu ocjenjuje se da je apsolutno neprihvatljivo da država i njene nadležne institucije nijesu u stanju da zaštite crkvene velikodostojnike i učesnike javne raspave o prijedlogu Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

„Zbog toga neko mora da odgovara“, poručili su iz Cdu.

Prema njihovim riječima, jasno je da iza ponovljenih napada i nereda stoji srpska crkva u Crnoj Gori.

„Njihova je namjera očigledna - spriječiti po svaku cijenu mogućnost da se o predloženom zakonu vodi civilizovana i razložna javna raspava. Razlog je jasan: u normalnoj atmosferi bi se lako došlo do istina i činjenica koje su decenijama skrivane od crnogorskog naroda“, smatraju u Cdu.

Kako su kazali, srpska crkva je neregularno, nasilno i na prevaru uspostavljena u Crnoj Gori.

„Akt o ’ujedinjenju’ potpisao je tadašnji prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević i zamjenik ministra vjera vlade u Beogradu! Ništavost toga akta je jasna. O kanonskom pravu ne može biti ni riječi. Validnost tog akta je jednaka onoj kao da ga je, na primjer, potpisao Sep Blater, u ime FIFA. Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi“, naveli su iz Cdu.

Iz te partije su poručili da srpska crkva u Crnoj Gori mora da shvati da je crnogorska država obnovljena na demokratskom referendumu 21. maja 2006. godine, čije je rezultate priznao cijeli demokratski svijet, uključujući i Srbiju i Rusiju.

„Srpska crkva u Crnoj Gori i njeni sljedbenici i poslušnici to još nijesu priznali. Njihovi stavovi, propaganda i nasilničke aktivnosti služe samo jednoj svrsi – spriječiti da istina konačno izbije na vidjelo i da se u Crnoj Gori obnovi jedinstvena CPC, koja će djelovati na teritoriji Crne Gore, sa sjedištem na Cetinju i koja će poštovati i braniti našu jedinu domovinu – Crnu Goru“, zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: