Čedo Popović: SNP zaključuje euforično i neznaveno

On dodaje da je na berzi društvo “Carine” DOO Podgorica kupilo još 3.455 akcija čiji je izdavalac “Kooperacija” AD Podgorica
132 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2012. 17:42h

Izvršni direktor preduzeća “Carine” Čedomir Popović reagovao je na izjave Socijalističke narodne partije, objavljene u tekstu “Čedo prodavao Čedu”, u kojima su izrazili sumnju da je tokom transakcije sa preduzećem AD “Kooperacija” učinjeno više krivičnih djela.

"Društvo “Carine” DOO Podgorica je 18. 02. 2008. godine na berzi kupilo akcije čiji je izdavalac “Kooperacija” AD Podgorica i to 11.534 akcije ili 76,40 odsto. Vrijednost transakcije je bila 592.210,30 eura i postupak preuzimanja društva “Kooperacija” AD Podgorica od strane društva “Carine” DOO Podgorica sproveden je u skladu sa zakonom i završen 15.10.2008. godine, kada je Komisija za hartije od vrijednosti donijela rješenje o okončanju javne ponude za preuzimanje broj 07/2-23/8-08", kazao je Popović.

On dodaje da je na berzi društvo “Carine” DOO Podgorica kupilo još 3.455 akcija čiji je izdavalac “Kooperacija” AD Podgorica, tako da je postalo vlasnik ukupno 14.989 akcija ili 99,98 odsto od ukupnog broja akcija čiji je izdavalac “Kooperacija” AD Podgorica.

"Društvo “Carine” DOO, kao kupac, u trenutku zaključenja predmetnog Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti, nakon javnog oglašavanja prodaje, ovjerenog kod notara pod oznakom UZZ broj 31/2011, 06. 09. 2011. godine, je bilo vlasnik 99,98 odsto akcija čiji je izdavalac prodavac “Kooperacija” AD Podgorica, i da se na dva javna oglasa o toj prodaji objavljena u dnevnim novinama, mogao svako prijaviti i učestvovati na javnom nadmetanju (pa i bilo koji pripadnik bilo koje partije)", naveo je Popović.

On je u reagovanju istakao da je stečajni postupak nad društvom “Kooperacija” AD Podgorica otvoren rješenjem Privrednog suda u Podgorici 315/11 od 29.11.2011. godine, i u vezi s tim da niko nema nikakvih potraživanja prema “Kooperaciji” AD, kao stečajnom dužniku, odnosno, da nema povjerilaca prema njemu kao stečajnom dužniku, već je jedini povjerilac u odnosu na njega društvo “Carine” DOO Podgorica.

"Stoga sadržaj teksta objavljenog saopštenja SNP-a u svim medijima, očigledno predstavlja pusta partijska, euforična i neznavena objašnjenja i zaključivanja bez poziva na odredbu bilo kog zakona ili propisa, uz izdizanje svojih “sumnji” na nivo javne istine u svim medijima, sa zlom namjerom", rekao je Popović.

Neznaveni pravnici

U reagovanju direktor “Carina” ističe kako je izvjesno da su pripadnici pravničke profesije, koji su učestvovali u davanju datog partijskog saopštenja, iskazali najveći stepen nemoralnosti u pravničkoj profesiji i elementarno neznanje.

Neznanje su, kako je naveo u reagovanju, pokazali po pitanjima šta je svojina, kako se stiče, gubi ili prenosi, ko je ovlašćen da donosi odluke u privrednom društvu, odnosno, koji su njegovi organi i šta je čija nadležnost, šta je tržište, a šta javna prodaja javnim nadmetanjem.

Popović smatra da im je nejasno i šta je fizičko, a šta pravno lice i u čemu je razlika između njih, kao i to šta je sumnja, a šta ozbiljna odnosno osnovana sumnja i kada ona postoji.

Galerija

Bonus video: