"Ceh od 300 miliona dolara tek je dio priče"

“Izvještaj nepotpun, bez detaljnog i suštinskog ulaženja u temu...”
0 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 21.04.2016. 18:37h

Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o uticaju zažgađenja vazduha na zdravlje samo je polovina priče o zagađenju i kvalitetu vazduha u Crnoj Gori, prije svega u Pljevljima, i neophodno je izraditi sveobuhvatni izvještaj.

To se navodi u u pismu koje su iz Nevladine organizacije “Grin Houm” poslali stalnoj koordinatorki UN u Crnoj Gori Fioni Mekluni.

Oni su zatražili pomoć za izradu sveobuhvatnog izvještaja. U pismu, koje su potpisali Sanja Orlandić i Nikola Ninković, navodi se da je izvještaj nepotpun, bez detaljnog i suštinskog ulaženja u temu.

Ocijenili su da je pozitivno što je napokon urađen izvještaj koji se bavi uticajem zagađenja vazduha na zdravlje građana.

“Izvještaj, barem što se tiče informacija o Pljevljima, isključivo promoviše individualna ložišta kao najvećeg izvora zagađenja. Istovremeno je izostavljena Termoelektrana, odnosno nije izračunat i njen uticaj na vazduh, ne samo u Pljevljima, već ni na nivou Crne Gore. U tom smislu u izvještaj je neophodno uključiti Termoelektranu i analizirati njen doprinos u zagađenju, tim prije što je najveći potrošač uglja, i što zamjena elektrofilterskog postrojenja 2009. godinenije dala željene rezultate, o čemu govori povećan broj dana sa prekoračenjima dozvoljenih graničnih vrijednosti emisija štetnih čestica”.

Iz te NVO podsjećaju da je u izvještaju jedino procijenjen uticaj PM 2,5 čestica na zdravlje, odnosno broj prijevremenih smrti.

Ističu da je neophodno analizirati i procijeniti i uticaj PM10 čestica, odnosno svih zagađujućih materija koje nastaju sagorijevanjem uglja, a koje su i do deset puta veće od dozvoljenih.

Izvještaj SZO, predstavljen prošle sedmice, pokazao je da je više od 250 prijevremenih smrti i 140 hospitalizacija godišnje, kao i brojni drugi uticaji na zdravlje u Pljevljima, Podgorici i Nikšiću povezano sa zagađenjem vazduha, što državu godišnje košta oko 300 miliona dolara.

Bonus video: