Čeka se saglasnost odbornika: Budva uskoro dobija bioskop?

U Opštini su uvjereni da će ovog puta naći kvalitetnog partnera oko projekta bioskopa
151 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2013. 20:05h

Na prvu projekciju filma, nakon gotovo deceniju od kada je metropola turizma ostala bez bioskopa, po svemu sudeći neće se još dugo čekati, jer će se danas pred odbornicima lokalnog parlamenta naći odluka o ustupanju u dugoročni zakup oko 2.000 kvadrata poslovnog prostora u centru „TQ Plaza“ za adaptaciju bioskopske i pozorišne sale, kao i gradnju ljetnjeg bioskopa na otvorenom.

Nakon što su prošle godine propali pregovori sa kompanijom „Cineplexx“, oko ustupanja bioskopske sale, u Opštini su uvjereni da će ovog puta naći kvalitetnog partnera.

Ugovorom o zajedničkoj gradnji poslovno-stambenog centra „TQ Plaza“ Opština je dobila svoje poslovne prostore, a dio je ostavljen upravo za bioskop. Predstavnici SDP-a i Liberalne partije, manji koalicioni partneri DPS-a, su prije nekoliko dana obišli prostore koje namjeravaju da izdaju u dvodecenijski zakup.

„Na današnjem skupštinskom zasijedanju naći će se Odluka o davanju u dugoročni zakup nepokretnosti, koja se odnosi na zakup prostorija u TQ centru koje će biti direktno namijenjene bioskopu ili kancelarijama koje će funkcionisati u tu svrhu. Iskreno se nadam da će ova odluka naići na jednoglasno odobravanje svih odbornika, jer je tema budvanskog bioskopa već duže jedna od važnijih u našem gradu. U materijalu odbornika našeg parlamenta već se jednom nalazila slična odluka, ali nažalost, jedna značajna producentska kuća, koja je u tom trenutku pokazivala ozbiljno interesovanje, nije pronašla svoj ekonomski interes u zakupu našeg prostora. Kao koordinator ovog projekta od početka prvih pregovora, mogu samo da izrazim žaljenje što se on već nije realizovao, ali prosto, nije zavisilo od nas”, kazala je juče za “Vijesti“ menadžerka grada Milena Marović Bogdanović.

Milena Marović Bogdanović; Foto: Vuk Lajović

Ona je dodala “da moramo da budemo svjesni da smo mi ipak mali grad sa svega 20.000 stanovnika i da čak ni 100.000 turista tokom jednog ljetnjeg dana ne garantuje dovoljan broj gledalaca, da bi neko imao čistu računicu”.

“To nas je obavezalo da tu odluku preispitamo i učinimo dodatne ustupke drugim eventualnim ponuđačima, povećamo naš udio u finansijskom smislu, ali i u ustupanju dodatnih prostora. U ugovoru o kojem će glasati naši odbornici sve je precizirano, i rok zakupa od 20 godina i mogućnost otvaranja ljetnjeg bioskopa na otvorenom, a Opština je istovremeno potpuno obezbijeđena. Usvajanjem ove Odluke, stiču se uslovi za raspisivanje tendera, nadamo se dobrom i kvalitetnom ponuđaču. Još je rano da bilo što dalje najavimo i preciziramo. Kada završimo sa svim administrativnim procedurama, možemo konkretno najaviti cijeli projekat”, rekla je Marović Bogdanović.

Opština će, ukoliko odbornici aminuju odluku, raspisati javni poziv za izdavanje u zakup poslovnog prostora na kome će tražiti renomiranu kompaniju ili pojedinca koji imaju licencu za obavljanje filmske djelatnosti.

Opština će na tenderu tražiti da se grade dvije zatvorene biskopske sale, i jedna multifunkcionalna bioskopsko-porozorišna sala na otvorenom. Po isteku ugovora od 20 godina, Opština preuzima kompletnu opremu.

Mićunović zatvorio bioskop

Priča o bioskopu u Budvi aktuelizovana je nakon što je privatizovan “Zeta film”, a time zgradu u centru grada, u kojoj se nalazila bioskopska sala, otkupila kompanija porodice nikšićkog biznismena Branislava Mićunovića.

Dio prostora tada je pretvoren u diskoteku, poslovne prostore i kazino, a kulturna javnost već godinama kritikuje aktuelnu vlast zato što je grad ostavila bez bioskopa. Budva je pedesetih godina imala tri filmska preduzeća i to “Lovćen film”, “Mediteran film” i “Zeta film”, koji iako su bili nosioci filmske industrije, više ne postoje. Samo „Zeta film Budva“, koja se bavila proizvodnjom, prometom i distribucijom filmova, do 1991. proizvela je 25 dokumentarnih i tri animirana filma u vlastitoj proizvodnji i devet igranih filmova u koprodukciji. Za crnogorsko i jugoslovensko tržište uvezla je 891 dugometražni film.

Galerija

Bonus video: