Čeka vas barski scenario: Branićemo kasarnu "Morača"

Javnost do juče nije bila na pravi način obaviještena da će Glavni grad zbog kredita na Vladu prepisati više od 50.000 kvadrata u samom centru Podgorice
13374 pregleda 9 komentar(a)
Prostor kasarne se nalazi u samom centru grada, Foto: Luka Zeković
Prostor kasarne se nalazi u samom centru grada, Foto: Luka Zeković

Barski scenario bi se mogao ponoviti u glavnom gradu u slučaju da prostor kasarne “Morača” bude izbetoniran, upozorio je juče predsjednik podgoričke URA Luka Rakčević, nakon što su “Vijesti” dan ranije objavile da će Vlada uskoro postati vlasnik ovog vrijednog gradskog zemljišta na samoj obali Morače u centru grada.

“Ukoliko Glavni grad i Vlada Crne Gore ostanu toliko drski u namjerama da ovaj prostor valorizuju, da ga urbanizuju, da ovdje učine neke poteze koji su u potpunoj suprotnosti sa iskazanom voljom građana Podgorice... mislim da nam defintivno slijedi svakodnevna odbrana ovog prostora”, kazao je odbornik URA u Skupštini Glavnog grada za “Vijesti”.

Javnost do juče nije bila na pravi način obaviještena da će Glavni grad na Vladu prepisati više od 50.000 metara kvadratnih zemljišta u samom centru Podgorice, koje će služiti instituciji na čijem je čelu Duško Marković kao zalog za višemilionski kredit, već se u svim dokumentima samo pominje “katastarska parcela 2211, List nepokretnosti 4733”.

Za 35 miliona eura za izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda Glavni grad i Vlada sporazumjeli su se da Njemačkoj banci za razvoj (KfW) otplate na način što će osam miliona eura biti obaveza gradskih, a 27 miliona državnih vlasti.

“Devet miliona eura će Vlada vratiti tako što će u visini tog iznosa od Glavnog grada dobiti imovinu u zahvatu DUP-a ‘Kasarna Morača’, a Vlada Crne Gore i Glavni grad će zaključiti poseban sporazum kojim će se definisati način na koji će Vlada nadoknaditi Glavnom gradu razliku između vrijednosti katastarske parcele i iznosa obaveze Glavnog grada prema Vladi Crne Gore u visini od devet miliona eura”, pojasnili su “Vijestim” juče iz Biroa za odnose s javnošču Glavnog grada.

Skupština Glavnog grada je krajem prošle godine donijela odluku o kreditnom zaduženju, koja je uključivala i stavku o prenosu vlasništva nad prostorom kasarne.

Spornu sjednicu bojkotovali su odbornici opozicije zbog hapšenja poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića.

Odbornik URA smatra da je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, međutim, trebalo da o ovom planu konsultuje građane Podgorice.

Ivan VukovićVuković

URA je prije godinu dana predala potpise za održavanje mjesnog referenduma na kome bi građani mogli odlučivati o tome da li na prostoru kasarne žele stotine hiljada kvadrata stambenog i poslovnog prostora ili da navedeni prostor ostane namijenjen isključivo rekreativnim i javnim sadržajima.

“Međutim, gradonačelnik i predsjednik Skupštine Glavnog grada su takvu inicijativu odbili sa zaista smiješnim obrazloženjem da oni ne znaju granice mjesne zajednice ‘Nova varoš’ i da zbog te administrativne začkoljice građani ne mogu da se izjasne što žele na ovom prostoru”, kazao je juče Rakčević.

Nakon toga su gradske vlasti odbile i njihovu inicijativu za donošenje moratorijuma za bilo kakvu stambeno-poslovnu gradnju na ovom prostoru sa namjerom da ga u potpunosti zaštite. Iz Vlade nisu odgovorili šta planiraju sa ovim zemljištem.

Inače, prošle godine morao je da se radi novi predlog plana Urbanistički projekat “Kasarna Morača” nakon što je prethodni izazvao brojne kritike stručne i šire javnosti, zbog uništavanja zelenila na tom području i izgradnje oko 150.000 metara kvadratnih novih sadržaja.

S obzirom da je prvi ugovor o kreditu zaključen u septembru 2017. a na posljednjoj sjednici Vlade bila i informacija o izmjeni tog ugovora, Rakčević tvrdi da je gradonačelnik cijelo vrijeme znao za plan prenošenja vlasništva prostora kasarne na državu.

Luka RakčevićLuka Rakčević

“Zaista je smiješno kolika mizerija gradonačelnik Podgorice mora da bude u ovom trenutku pa da jedan Dušan Raičević iz Bara izgleda za njega kao moralna gromada. Zato što je taj Dušan Raičević, kakav god da je, imao hrabrosti i da se suprotstavi građanima i da pošalje kordone policije da biju građane na ulicama Bara, dok ovaj naš gradonačelnik kukavički sve sakriva iza nekih ispraznih floskula iz ispraznih medijskih saopštenja dok iza zavjese radi apsolutnio sve da ovaj prostor trajno uništi i da ga proda nekom od velikih investitora”, kazao je on.

Pod pritiskom nezadovoljnih građana, koji su se bunili zbog sječe desetine čempresa i rušenja amfiteatra, premijer Duško Marković saopštio je ove sedmice da se odustalo do gradnje vrtića u Baru.

Šest mjeseci za planski dokument

Glavnom gradu je ostavljen rok od 60 dana od dana potpisivanja ugovora da na gradskoj Skuštini donese odluku o prenosu prava raspolaganja na državu Crnu Goru.

“U cilju ispunjenja gore navedene obaveze, potrebno je izraditi planski dokument i izvršiti parcelaciju i procjenu vrijednosti zemljišta. U skladu sa navedenim, Glavni grad Podgorica, Ministarstvo finansija i Ministarstvo održivog razvoja i turizma će potpisati Protokol kojim će se definisati dinamika izrade planskog dokumenta i procjene vrijednosti imovine. Ugovorom će biti predviđeno da rok za izradu planskog dokumenta ne može biti duži od šest mjeseci od dana zaključenja Ugovora,” stoji u dokumentu. Taj dokument bi, prema nezvaničnim informacijama, trebalo da donese MORT.

Bonus video: