Čekaju milion od svog i malo tuđeg placa?

Šefkija Išmakić tvrdi da je dio njegov, a sekretar za imovinu da je sve opštinsko
9725 pregleda 2 komentar(a)
Sporni plac na Pristanu sa okačenom tablom da je dio “privatni posjed”, Foto: Samir Adrović
Sporni plac na Pristanu sa okačenom tablom da je dio “privatni posjed”, Foto: Samir Adrović

Ulcinjska Skupština usvojila je krajem jula odluku o raspisivanju tendera za prodaju 448 kvadratnih metara građevinskog zemljišta u srcu Pristana po početnoj cijeni od 396.000 eura da popuni rupe u budžetu, ali cijeli postupak može biti obezvrijeđen zbog neriješenih imovinskih odnosa.

I dok čelnici Opštine očekuju da cijena na javnom pozivu dostigne najmanje miliion eura, mještanin Šefkija Išmakić kaže da lokalnoj vlasti neće prodati svojih 28 kvadrata, koji se, kako tvrdi, nalaze u kvadraturi oglašene parcele.

“Opštini ni cent, ono što je moje - moje je, a ne njihovo. Jedini sam na Pristanu koji je komunalije Opštini platio 12 godina prije vremena”, naglasio je Išmakić.

On je ogradio južni dio parcele, koji se graniči sa njegovom kućom pored džamije na Pristanu i postavio tablu sa natpisom: “Privatni posjed Išmakić Šefkije i Paskvaline”.

“Dolazili su prije godinu, dvije neki iz Opštine da pregovaraju. Bili su drski i sada me oni ne zanimaju. Moje prodati ne mogu, a da kupe tih 28 kvadrata, nemaju para. Jer to nije samo 28 kvadrata, nego puta tri. Neka se ne igraju mojim posjedom, jer ću obavijestiti direktno ambasadu u Podgorici”, naveo je Išmakić koji živi i radi u Australiji.

Sekretar za zaštitu imovine Ahmet Aloshi kazao je da na parceli nema svojinskog spora. “Sve je opštinsko i čisto, jedan kroz jedan”, kazao je Aloshi “Vijestima”.

Međutim, da od prodaje parcele Opština može imati samo štete, strahuje predsjednik lokalnog parlamenta Ilir Čapuni, koji je tražio da se ta tačka skine sa dnevnog reda.

“Tokom skupštinske rasprave, ja sam potegao pitanje svojinskog spora sa vlasnicima komšijske parcele, ali nas je obrađivač ubijedio da nema otvorenih pitanja u vezi sa svojinom. Međutim, građani i par službenika Opštine, obavijestili su da postoji spor za oko 20 metara kvadratnih. Sve to mi opravdava strah da od ove prodaje Opština i grad mogu imati samo štetu”, kazao je Čapuni “Vijestima”.

Ocijenio je da bi finansijski efekat na budžet od prodaje bio zanemarljiv.

“Više bismo kao Opština zaradili kada bismo sami gradili taj objekat, a prodali ga po tržišnoj cijeni. Dakle, mi kao vlasnici, možemo graditi jedan kvadrat za 500 eura i prodati ga za 2.500 eura. Ne vidim razlog zašto bismo sebe uskratili i za mogućnost da Opština, a ne neko drugi zaradi”, ocijenio je Čapuni.

Dodao je da ga plaši i mogućnost gradnje van dozvoljenog volumena „znajući kapacitete inspekcijskog aparata“.

“Time bismo napravili ruglo, ali i štetu okolnim legalno građenim objektima”, kazao je Čapuni koji je bio uzdržan tokom glasanja o toj tački dnevnog reda.

Čapuni: Idealno za muzej, Pristanu nedostaje znamenitosti

Čapuni je kazao da je parcela koju Opština namjerava da proda, veoma značajna za grad sa istorijskog aspekta.

“Tu se nekada nalazio ulcinjski škver pa je lokacija zbog toga i najbolja za izgradnju objekta pomorskog muzeja, ispred kojeg bi mogli postaviti sidra, propelere brodova, makete starih plovila”, naveo je Čapuni dodajući da Pristanu ne fali kukuruza, smještajnih kapaciteta niti novih restorana.

Turista na Pristanu, naglasio je, može da posjeti samo turbe i “Džamiju moreplovaca” jer nema drugih znamenitosti.

“Najznamenitiji dio grada je dosadan što se sadržaja tiče. Nepojmljivo je, da recimo Njujork prodaje neku parcelu na Time Squareu ili Podgorica na Trgu nezavisnosti. Ovih dana je Opština Tirane kupila stari konak porodice Toptani kako bi kompletirala taj istorijski dio šetališta”, podsjetio je Čapuni.

Bonus video: