Cetinje: Lako je napraviti strategiju za mlade, treba ostvariti ciljeve

NVO Aktivna zona se obavezala da će biti glavni inicijator promjena kada je u pitanju učešće i položaj mladih na Cetinju
81 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2014. 17:43h

Članovi NVO “Aktivna zona” sa Cetinja su panel diskusijom “Mladi o omladinskoj politici” opomenuli i podsjetili na dokument Lokalnog plana akcije za mlade i pokrenuli njegovu implementaciju.

Predjednik ove NVO Miloš Marković ocijenio je da je položaj mladih u Prijestonici nezavidan i da bi i lokalna vlast i opozicione partije u cetinjskom parlamentu, više pažnje trebale posvetiti rješavanju tog problema.

“Nije teško odabrati koji je problem potrebno hitnije riješiti kada su mladi u pitanju, problem nastaje u tome kada za rješavanje istog ne postoji volja, ali ni finansijska sredstva. Lako je napraviti strategiju, osmisliti ciljeve i reći ko je za što odgovoran, ali ono što mi pokušavamo da uradimo, je da to i ostvarimo”, kazao je Marković.

Lokalni plan akcije za mlade na Cetinju donesen je još 2012. i predstavlja strateški dokument koji pomaže u rješavanju problema mladih iz oblasti njihovog obrazovanja, zapošljavanja, zdravlja, kultute, njihovog položaja u društvu i porodici i korišćenja slobodnog vrijemena.

Koordinatorka sektora za programske aktivnosti u NVO “Aktivna zona” Dejana Dizdar istakla je da je u planu izrada “Godišnjeg plana akcije za mlade” za 2015. godinu, koji će sadržati realne predloge za poboljšanje položaja i učešća mladih u društvu.

Na panelu je govorio i novi Sekretar za socijalnu politiku i mlade Božidar Drecun. On je obećao je će lokalna vlast imati sluha i da će u saradnji sa Savjetom mladih Prijestonice Cetinje kao i u saradnji sa civilnim sektorom sačiniti plan aktivnosti za 2015. godinu i formirati tim za praćenje implementacije i razvoj LPAM-a.

“Formianje ovog tijela će omogućiti efikasan rad, jer će biti uključene osobe koje su radile na izradi plana i koji imaju iskustvo u monitoringu i evaluaciji lokalnih strategija, rada u nevladinom sektoru, iskustvo u radu sa mladima i poznavanje dokumenata i zakonskih okvira na državnom i lokalnom nivou” kazao je Drecun.

NVO Aktivna zona se obavezala da će biti glavni inicijator promjena kada je u pitanju učešće i položaj mladih na Cetinju.

Početak panel diskusije je kasnio 30 minuta pa su organizatori u posljednjem trenutku bili prinuđeni promijeniti mjesto održavanja. Prema njihovim riječima, Narodni muzej Crne Gore nije ispoštovao dogovor o ustupanju prostora, što su učesnici diskusije oštro osudili.

Ipak, paneliste i oko tridesetak mladih ljudi ugostila je i sačuvala od kiše “Američka čitaonica”.

Galerija

Bonus video: