Cetinje: U osnovnom sudu pet službenika nezakonito dobilo posao

“Inspektor rada mi je rekao da su utvrdili nepravilnosti u pogledu zasnivanja radnog odnosa za ukupno šest službenika i da radni odnos treba biti raskinut sa svih šest službenika”
265 pregleda 6 komentar(a)
Osnovni sud Cetinje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Osnovni sud Cetinje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.02.2016. 20:44h

Upravni inspektori su, prilikom kontrole Osnovnog suda na Cetinju, utvrdili nepravilnosti u vezi sa radom, kod deset namještenika ove ustanove.

Predsjednica Osnovnog suda u Cetinju Jelena Perović Kovačević je za “Vijesti” kazala da su inspektori tom prilikom utvrdili da je pet namještenika nezakonito zaposleno.

“Za pet zaposlenih je konstatovano da nijesu radni odnos zasnovali u skladu sa odredbama Zakona o državnim službenicima i namještenicima, te za jednog zaposlenog da, pored toga, nema ni adekvatnu školsku spremu, a zaposleni su u periodu 2001. do 2006. godine. Dat je rok od 60 dana da se nepravilnosti otklone”, navela je u Perović Kovačević.

Tvrdi da su postupili po nalogu inspekcije i raskinuli radni odnos sa pet namještenika, od kojih je četvoro kasnije potpisalo Ugovor o djelu.

Bivši sudski izvršitelj u tom sudu Nenad Lakićević tvrdi da je nakon inspekcijske kontrole jedini ostao bez posla.

“Inspektor rada mi je rekao da su utvrdili nepravilnosti u pogledu zasnivanja radnog odnosa za ukupno šest službenika i da radni odnos treba biti raskinut sa svih šest službenika”, kazao je Lakićević.

Tvrdi da mu je Perović Kovačević rekla da je, po anonimnoj prijavi, pozvana Inspekcija rada i kontrolom je utvrđeno da nije zasnovao radni odnos na osnovu javnog oglasa.

“Smatram da nije bilo potrebe za raspisivanjem oglasa, jer sam dobio rješenje na upražnjeno radno mjesto mog kolege, a prethodno sam radio devet godina u istom sudu. Ako je zbog toga napravljena greška, to nije bilo mojom krivicom, već lica koje je za to bilo zaduženo”, kazao je Lakićević “Vijestima”.

Perović Kovačević tvrdi da su rješenje o raskidu radnog odnosa dobili svi koji nijesu mogli otkloniti utvrđene nepravilnosti u roku od 60 dana, koji je ostavljen od strane Direkcije za inspekcijski nadzor.

“Inspekcija je utvrdila da Lakićević nije zasnovao radni odnos u skladu sa odredbama Zakona o državnim službenicima i namještenicima, da nema položen stručni ispit za rad u državnim organima, te da ne ispunjava uslove u pogledu vrste stručne spreme”, saopštila je predsjednica suda.

Lakićević je kazao da je 15 godina radio u Osnovnom sudu na Cetinju, od čega je izdržavao suprugu i troje djece.

Tvrdi da mu je i otkaz dat nezakonito

Lakićević navodi i da je rješenje o prestanku radnog odnosa dobio dok je bio na bolovanju, a da mu je radna knjižica zaključena na dan kada je uzeo bolovanje, po preporuci predsjednice suda.

“Kada sam htio da podignem radnu knjižicu, vidio sam da je ista zaključena dana kada me je predsjednica savjetovala da uzmem bolovanje, jer me navodno jedino tako ne može ostaviti bez posla, a radni odnos je tekao tri mjeseca kasnije”, kazao je on.

Perović Kovačević tvrdi da je sve urađeno zakonito, da je rješenje o prestanku radnog odnosa donijeto 18. avgusta, a da mu je uručeno 10. novembra, te da je imao pravo da se žali na to rješenje, što on nije učinio.

Bonus video: