Četiri godine bitke za otpremninu: Pare dobio neko drugi?

Ministarstvo rada poništilo je više rješenja Fonda, kojima se odbija zahtjev Novke Sošić
1 komentar(a)
Novka Sošić, Foto: Savo Prelević
Novka Sošić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.12.2014. 15:12h

Podgoričanka Novka Sošić tvrdi da je službenici Fonda rada maltretiraju četiri godine, jer pokušava da ostvari pravo na otpremninu po osnovu prestanka radnog odnosa.

Ona sumnja da je otpremnina od 1.912 eura, koja joj, tvrdi, pripada - isplaćena drugom i da je to razlog što u Fondu “sve čine da joj ponište to pravo”.

“Prije četiri godine sam predala svu traženu dokumentaciju i nijesam ni slutila kroz šta ću sve proći. Maltretiranje je počelo od proljeća 2011. godine, kada sam podnijela molbu Fondu da mi po ubrzanoj proceduri isplate otpremninu, jer mi je izgorjela kuća. Umjesto isplate, odbila sam infromaciju da nemam pravo na otpremninu, jer navodno nijesam bila na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Uzalud je bilo što su kod sebe imali moj karton sa Biroa koji to potvrđuje, odbili su me”, kazala je Sošićeva “Vijestima”.

Ona se potom žalila Ministarstvu rada, koje je poništilo rješenje Fonda, u kojem je, kako tvrdi, prećutano da imaju njen karton sa Biroa.

“Iako je njihovo rješenje poništeno, nastavljaju po starom i tokom 2011. više puta donose rješenje kojim me odbijaju. Ponovo se žalim Ministarstvu i oni poništavaju odluke Fonda”, kazala je Sošićeva.

Tvrdi da su iz Ministarstva tražili da Fond od Zavoda za zapošljavanje službeno traži informaciju da li je i kada je ona bila na njihovoj evidenciji nezaposlenih.

”Zavod im šalje dopis da sam na njihovoj evidenciji bila od 1987. do 1989. a ne od 1985. do 1987. kako su ranije tvrdili. Iako je Zavod ispravio svoju grešku, u Fondu su bili ogorčeni na mene kada sam im donijela taj papir i tražila da se priloži mojoj dokumentaciji. Službenicu arhive sam jedva ubijedila da uzme dokument koji sam donijela. Pitala me je ko mi je dozvolio da tražim dokumentaciju koju su oni službeno tražili od Zavoda za zapošljavanje. I to mi govori da nekome debelo i s razlogom smeta da ja dobijem otpremninu. Nakon toga, meni je zabranjen ulaz u Fond rada”, ispričala je Sošićeva.

Ona tvrdi da je Ministarstvo krajem septembra ponovo poništilo rješenje Fonda rada i zahtjev vratilo na ponovni postupak.

U Fondu rada tvrde da nema pravo, ali ne preciziraju zašto

Iz Ministarstvu rada su saopštili da su usvojili žalbu Sošićeve i predmet vratili na ponovni postupak Fondu .

“O pravu na isplatu potraživanja po osnovu prestanka radnog odnosa usljed stečaja odlučiće Upravni odbor Fonda rada”.

Iz Fonda su odgovorili da je zahtjev odbijen kao neosnovan, zbog toga “što je na osnovu uvida u dostavljenu dokumentaciju utvrđeno da nema uslova za isplatu”.

Nijesu, međutim, precizirali zašto Sošićeva nema pravo na otpremninu. Sjednica UO zakazana je za kraj mjeseca.

Bonus video: