Cetralna proslava Dana državnosti i Dana ustanka naredne godine u Bijelom Polju

Predsjednik Smolović je izrazio zadovoljstvo, što će Bijelo Polje biti domaćin proslave kojim crnogorski narod obilježava dva velika jubileja
758 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Opština Bijelo Polje
Sa sastanka, Foto: Opština Bijelo Polje

Centralna proslava povodom Dana državnosti i Dana ustanka crnogorskog naroda, naredne godine će biti održana u Bijelom Polju, dogovoreno je sa sastanku delegacije SUBNOR-a i antifašista Crne Gore koju je predvodio predsjednik Zuvdija Hodžić, sa predsjednikom Opštine Bijelo Polje Petrom Smolovićem.

Predsjednik Smolović je izrazio zadovoljstvo, što će Bijelo Polje biti domaćin proslave kojim crnogorski narod obilježava dva velika jubileja.

“U narednom periodu biće formiran Odbor koji će pripremiti program posvećen ustanku koji je zadivio porobljenu Evropu, uz podsjećanje na dva velika jubileja 79 godina od podizanja najvećeg ustanka u porobljenoj Evropi protiv fašizma i 142 godina od Berlinskog kongresa kada je Crna Gora priznata kao samostalna država”, kazao je Smolović.

On je podsjetio da je 2004.godine crnogorska državna himna prvi put intonirana u Bijelom Polju, dan nakon donošenja zakona o državnim simbolima i Danu državnosti. Dan državnosti Crna Gora obilježava u znak sjećanja na 13. jul 1878, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država i isti datum 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma. To je bio uvod u Narodno-oslobodilačku borbu, u kojoj je, važnim političkim odlukama, počela obnova državnosti Crne Gore.

“U ovom lijepom gradu, gradu bijelih rada biće obilježen 13.jul Dan državnosti i Dan ustanka crnogorskog naroda. Mi kao organizatori iz SUBNOR-a i antifašista Crne Gore se tome radujemo, posebno nakon razgovora sa predsjednikom Smolovićem i dogovorom da Centralna proslava bude u Bijelom Polju”, kazao je generalni sekretar UBNOR-a i antifašista Crne Gore Dragan Mitrov Đurović.

Bonus video: