CG će morati da izdvoji značajna sredstva za ekološku infrastrukturu

Na sastanku u Briselu je zaključeno da će CG u ograničenom vremenskom periodu morati da se prilagodi zahtjevnim EU propisima koje su države članice razvijale decenijama
1 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2013. 15:57h

Poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu, zahtijeva značajan novac za izgradnju nove i održavanje postojeće ekološke infrastrukture, kao i za sanaciju posljedica zagađenja i degradacije prirodnih resursa, ocijenjeno je u Briselu, na bilateralnom skriningu za to poglavlje.

Crnogorska delegacija je, na petodnevnom bilateralnom skriningu za poglavlje 27, predstavila zakonodavstvo u oblasti životne sredine.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopšteno je da su članovi crnogorske delegacije predstavnicima Evropske komisije (EK) prikazali na koji način je oblast životne sredine regulisana u Crnoj Gori.

“Predstavljene oblasti odnose se na horizontalno zakonodavstvo, kvalitet vazduha, upravljanje otpadom, kvalitet voda, zaštitu prirode, kontrolu industrijskog zagađenja, hemikalije, buku u životnoj sredini, civilnu zaštitu i klimatske promjena”, kaže se u saopštenju.

Šef radne grupe za poglavlje 27, Ivana Vojinović, ukazala je da Crna Gora razumije složenost poglavlja 27, i da iskustvo svih novih zemalja članica Evropske unije (EU) jasno potvrđuje da je ispunjavanje zahtjeva u ovoj oblasti jedan od ključnih kriterijuma za članstvo u EU.

“Pored činjenice da čini oko trećinu EU akija /Acquis/ i zahtijeva snažne administrativne kapacitete i efikasnu implementaciju, ovo poglavlje iziskuje i značajna finansijska sredstva za izgradnju nove i održavanje ekološke infrastrukture, sanaciju posljedica zagađenja i degradacije prirodnih resursa, kao i za uspostavljanje novih standarda i mehanizama prevencije ugrožavanja životne sredine”, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je zaključeno da će Crna Gora u ograničenom vremenskom periodu morati da se prilagodi zahtjevnim EU propisima koje su države članice razvijale decenijama.

“Posebno je skrenuta pažnja na finansijske izazove koji prate implementaciju EU pravne tekovine, kao i na činjenicu da se propisi iz ovog poglavlja često mijenjaju i na nivou EU. Dodatno, njegova primjena implicira brojne međunarodne obaveze za državu”, navodi se u saopštenju.

Naglašena je i važnost realnog strateškog planiranja u smislu preciznog definisanja prioriteta, načina realizacije aktivnosti, kao i jasnog definisanja nadležnosti, a sve u cilju uspostavljanja dobro organizovanog sistema u oblasti životne sredine.

Sastankom u Briselu završena je faza analitičkog pregleda usklađenosti za 27. poglavlje, nakon čega će EK napraviti Izvještaj o skriningu koji će predstaviti Savjetu EU, u kontekstu daljeg toka procesa evropskih integracija u toj oblasti.

Galerija

Bonus video: