CGO: Bjelica politički uređuje Univerzitet i kandiduje se za rektora

Radulović je podsjetio da je na mjesto dekana izabran u uslovima kakvi nijesu zabilježeni u istoriji Pravnog
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2012. 16:11h

Dekan pravnog fakulteta Drago Radulović razriješen je nezakonito i nestatutarno, smatraju u Centru za građansko obrazovanje (CGO), navodeći da će o aktuelnim dešavanjima na Univerzitetu Crne Gore (UCG) obavijestiti međunarodnu javnost.Upravni odbor (UO) UCG razriješio je sinoć Radulovića zbog, kako je saopšteno, nepoštovanja i ignorisanja odluka tog univerzitetskog tijela.U reagovanju CGO navodi se da se pod opravdanjem navodnog dovođenja u red univerzitetskih jedinica, uvodi partijska diktatura nad tom akademskom institucijom.“Odluka UO o razriješenju Radulovića donešena je nezakonito i nestatutarno. Ona je rezultat sprovođenja akata, koji su takođe donešeni nezakonito, u kasnim popodnevnim i večernjim satima, na takozvanoj elektronskoj sjednici“, smatraju u toj nevladinoj organizaciji.

Centralizacija UniverzitetaIz CGO su podsjetili da je elektronska sjednica održana veče prije zasjedanja UO, a da je njom koordinirao predsjednik UO Duško Bjelica.Prema njihovim riječima, na njoj je prinudno i u namjeri da se hitno sprovede već kreirana odluka o smjeni Radulovića, donesen Pravilnik o postupku za utvrđivanje privremenih mjera za upravljanje, obezbjeđenje i funkcionisanje UCG.U CGO smatraju da se takvim odlukama teži centralizaciji Univerziteta i smanjenju ovlašćenja fakulteta čime se, kako su naveli, obesmišljava autonomija i uvodi autoritarni princip odlučivanja.“Za razrješenje Radulovića glasalo je devet članova UO, troje je bilo uzdržano, dok je jedan član bio odsutan. CGO cijeni da su svi koji su glasali za smjenu, pod ovim uslovima i okolnostima, samo sprovodili partijski nalog, zaboravljajući da treba da štite akademsko dostojanstvo i princip vladavine prava“, kaže se u saopštenju.Iz CGO su kazali da su od predsjednika i članova UO UCG tražili da se na sjednici, po svim predviđenim tačkama dnevnog reda, raspravlja argumentovano i pravično, a da se o savjesnosti rada dekana Pravnog i zakonitosti radnopravnog statusa dekana Ekonomskog fakulteta donese ispravna i nepristrasna odluke, bez političkih, rodbinskih i drugih interesnih uticaja.

„Žao nam je što do toga nije došlo, i što su članovi UO pristali samo da prihvate rješenja koja je neko drugi donio, umjesto da u duhu one atmosfere koja bi trebalo da vlada na UCG diskutuju, sučeljavaju argumente i donose zakonite odluke“, naveli su iz te NVO.

Oni smatraju da je Bjelica iskoristio priliku da, u jeku predizborne kampanje, pokuša "bez mnogo javnosti urediti UCG po mjeri političkih interesa, vjerovatno se tako preporučujući za poziciju novog rektora“.

Radulović: Žrtvovao sam se za pravni

Razriješeni dekan Pravnog fakulteta Drago Radulović ocijenio je da je takva odluka Upravnog odbora (UO) Univerziteta Crne Gore nezakonita i da je, kako navodi, rezultat puča koji je izvršen bez osnova.

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore razriješio je na sinoćnjoj sjednici Radulovića zbog, kako je saopšteno, kontinuiranog nepoštovanja i ignorisanja odluka tog univerzitetskog tijela, iako je on u naknadno odobrenom roku dostavio gotovo sve potrebne podatke.

Radulović je podsjetio da je na mjesto dekana izabran u uslovima kakvi nijesu do tada zabilježeni u istoriji Pravnog fakulteta i kada skoro dvije godine nije funkcionisalo Vijeće Fakulteta kao najviši stručni organ.

"Kada je kolektiv, počev od nastivnika pa do studenata uporno zahtijevao da se uvede red na Pravni fakultet i da se zaštite njegova sredstva, ugled i autonomija, Univerzitet je ćutao", navodi Radulović u reagovanju dostavljenom agenciji Mina.

On ističe da prinudna uprava nije uvedena tada kada su postojali svi uslovi, nego sada kada normalno rade svi organi Fakulteta i kada se nastavni proces normalno odvija.

"Dugo sam odbijao da se prihvatim funkcije dekana u tako naslijeđenim uslovima, ali na "molbe" kolega i studenata, žrtvovao sam konfor profesora sa željom da povratim ugled Fakulteta koji je bio prilično poljuljan", navodi Radulović.

On kaže da je dolaskom na funkciju dekana 19. avgusta 2011. zatekao skoro prazan podračun Pravnog fakulteta.

"Svega 11.840 eura, ne računarući 150.000 eura koje je prethodni dekan prebacio Univerzitetu Crne Gore radi rješavanja stambenih potreba zaposlenima koji to nisu mogli da riješe preko rang-liste Univerziteta, koja ni do danas nisu vraćena Pravnom fakultetu“, kazao je Radulović.

On navodi da je i u takvim uslovima uspio da konsoliduje kolektiv, da Vijeće normalno obavlja svoju funkciju i sve službe da funkcionišu.

"Uspio sam, zajedno sa svojim saradnicima, da razvijem međunarodnu saradnju, koja je bila skoro ugašena i obnovim saradnju sa fakultetima sa kojima smo imali sporazume i zaključim nove sa prestižnim fakultetima u Varšavi i Nici", rekao je Radulović.

On ističe da je sve radio po zakonu i pravilima Univerziteta, ali da ga odluka UO o razrješenju nije iznednadila.

"Savjest mi je čista, radio sam kako sam najbolje znao i poštujući pravila Univerziteta. Na djelu je nasilje nad pravom", smatra Radulović

On navodi da nije određenom roku dostavio UO informacije o stanju nastavničkog i saradničkog kadra na Fakultetu i izvještaj o svim primanjima zaposlenih.

"Dakle, ništa nisam krio nego i iz objektivnih razloga to nisam učinio u datom roku. Uostalom nisu ni drugi, ali njima je progledano kroz prste", tvrdi Radulović.

Zbog kašnjenja UO je, kaže on, zaključio da se u dodatnom roku traženi izvještaji dostave, a da će do tada sredstvima sa podračuna Pravnog fakulteta raspolagati rektor.

"Sredstvima izgleda nije raspolagao rektor nego predsjednik UO, koji je pod „raspolaganjem sredstvima“ podrazumijevao da može da zaustavi i isplatu zarada zaposlenim na Pravnom fakultetu iako niko nema pravo da to učini. To kolektivno kažnjavanje je vjerovatno imalo za cilj da izazove nezadovoljstvo u kolektivu", rekao je Radulović.

On ističe da je razriješen funkcije dekana, iako je tražene izvještaje dostavio i prije isteka dodatnog roka.

"Savjest mi je čista, radio sam kako sam najbolje znao i poštujući pravila Univerziteta. Na djelu je nasilje nad pravom. Uvedena je prinudna uprava bez postojanja makar i jednog uslova ili osnova", smatra Radulović.

Ona je najavio da će upotrijebiti sva pravna sredstva da bi dokazao neutemeljenost i nezakonitost odluke UO.

"Profesori i Vijeće Pravnog fakulteta nisu konsultovani, a njihovom voljom sam izabran. Ne samovoljom predsjednika UO koji nije uspio da se otrgne od subjektivnosti i ličnog animoziteta. Jedino priznajem sud i mišljenje kolektiva Pravnog fakulteta – svojih kolega i studenata", poručio je Radulović.

U štampanom izdanju "Vijesti" pročitajte:

  • Da li rektora čeka smjena?
  • Enormne zarade pojedinih profesora polako dolaze pod lupu?
  • Bjelica tvrdi da nije riječ o borbi koalicionih partnera
  • Lajović dekan Ekonomskog

Galerija

Bonus video: