CGO domaćin polaznicima programa Marshall Memorial Fellowship

„CGO je inicijator uključenja posjeta Crnoj Gori u program polaznika/a America Marshall Memorial Fellowship progama, a već 2008. ugostio je prvu grupu učesnika, te je od tada posjeta Crnoj Gori na bazi sjajnih impresija polaznika/ca postala tradicija“, kaže se u saopštenju
62 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2016. 17:50h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) i ove godine je domaćin američkim polaznicima prestižnog Marshall Memorial Fellowship programa.

„Tokom svog boravka u Crnoj Gori, učesnici/e ovog programa imali su priliku da se upoznaju sa potencijalima i izazovima Crne Gore, obilazeći njene različite dijelove, učeći o crnogorskoj istoriji ali i savremenim kulturnim izrazima, kao i o tekućoj društveno-političkoj i ekonomskoj situaciji, sa fokusom na evroatlantske integracije i vladavinu prava“, saopšteno je iz CGO.

Oni su se sastali sa predsjednikom Skupštine, Rankom Krivokapićem, predsjednikom skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandrom Damjanovićem, nacionalnim koordinatorom za pristupanje NATO-u, Veskom Garčevićem, predsjednikom Albanskog savjeta i poslanikom FORCE, Gencijem Nimanbeguom.

Polaznici Marshall Memorial Fellowship programa razgovarali su i sa visokim zvaničnicima američke Ambasade u Crnoj Gori, ali i sa predstavnicima stranih investitora koji vode neke od najvećih projekata u zemlji, zatim crnogorskih uspješnih preduzeća, umjetnika, medija i NVO sektora.

Iz CGO podsjećaju da je Marshall Memorial Fellowship osnovan 1982. od njemačkog Marshall Fonda u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), sa ciljem predstavljanja novih generacija evropskih lidera u SAD, kao i mladih američkih lidera u Evropi.

„Program je usmjeren na razmjenu ideja i najboljih praksi između SAD i Europe, pružajući jedinstvenu priliku novim liderima/kama iz SAD i Evrope za istraživanje politika, poslovne inovacije i upoznavanje kultura sa druge strane Atlantika“, navode iz CGO.

Sam program funkcioniše u SAD i u 39 država Evrope, kao jedan od najprestižnijih liderskih programa povezujući preko 3000 lidera širom planete, a Crna Gora je postala dio programa 2007. kada je u njemu učestvovala izvršna direktorka CGO-a Daliborka Uljarević, kao prva učesnica iz Crne Gore.

„CGO je inicijator uključenja posjeta Crnoj Gori u program polaznika/a America Marshall Memorial Fellowship progama, a već 2008. ugostio je prvu grupu učesnika, te je od tada posjeta Crnoj Gori na bazi sjajnih impresija polaznika/ca postala tradicija“, kaže se u saopštenju.

CGO, kako su saopštili, nastoji da ovim putem razvija saradnju sa najrenomiranijim organizacijama iz čitavog svijeta i aktivno učestvuje u promociji Crne Gore među svjetskim liderima, a u cilju doprinosa demokratizaciji zemlje ali i daljem razvijanju evroatlanskih intergracija

Galerija

Bonus video: