CGO: Donijeti zakon kojim bi se obeštetile žrtve Golog otoka

Iz CGO kazali su da Crna Gora nikada nije inicirala sprovođenje istraživanja na temu žrtava ratnih represalija i suđenja nakon oslobođenja 1945. godine
713 pregleda 2 komentar(a)
Evropski dan sjećanja na žrtve, Foto: CGO
Evropski dan sjećanja na žrtve, Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) apelovao je da se u Crnoj Gori donese zakon kojim bi se rehabilitovale i obeštetile žrtve Golog otoka ili članovi njihovih užih porodica.

Iz CGO kazali su da Crna Gora nikada nije inicirala sprovođenje istraživanja na temu žrtava ratnih represalija i suđenja nakon oslobođenja 1945. godine.

Kako su naveli, iako se današnja Crna Gora temelji na antifašizmu, on se jedino može iskreno čuvati ukoliko se razjasne zločini.

„CGO ponovo apeluje da se u Crnoj Gori donese zakon kojim bi se rehabilitovali i obeštetili Golootočani ili članovi njihovih užih porodica, sa obzirom na to da je to pitanje i dalje opterećujuće u crnogorskom društvu i da je Vlada obećavala da će to pitanje uvrstiti na svoju agendu, a na što je obavezuje i usvojena Deklaracija u Skupštini Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Crna Gora, smatraju u CGO, ostaje dosljedna potiskivanju neprijatnih pitanja iz prošlosti i njihovom povremenom i selektivnom otvaranju, i ne prepoznaje važnost sistemskog suočavanja sa njima.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su, povodom 23. avgusta – Evropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u 20. vijeku, odali počast svim žrtvama i njihovim porodicama.

U CGO smatraju da je ignorisanje takvih datuma ignorisanje žrtava koje su bile pogođene političkom represijom u 20. vijeku i da pokazuje da političke elite ne osiguravaju adekvatnu zaštitu onih čije porodice predstavljaju simbol stradanja crnogorskog stanovništa tokom represije u tom vijeku.

Kako su naveli, to ne podstiče stvaranje politike sjećanja u Crnoj Gori, praksu obilježavanja mjesta stradanja i komemorativnu kulturu.

Iz CGO-a kazali su da ovaj datum koriste kako bi podržali žrtve totalitarnih režima i apelovali prema nadležnim institucijama da ne dozvole da njihova patnja padne u zaborav, da se njihova prava priznaju, a počinitelji kaznenih djela privedu pravdi.

Iz te NVO podsjetili su da je Skupština usvojila Rezoluciju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope iz 2006. godine o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka i Rezoluciju o uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sistema.

Kako su dodali, Evropski parlament donio je preporuku kojom je naglasio da svaka zemlja treba da odredi vrijeme i način obilježavanja sjećanja na žrtve totalitarnih režima i to prilagodi sopstvenoj istoriji i tradiciji.

"Pozivamo i na ponovno sagledavanje adekvatnosti obrazovnog materijala i načina predavanja totalitarizma, kao i drugih vezanih tema, a u cilju sprječavanja njihove zloupotrebe u dnevnopolitičke svrhe", navodi se u saopštenju.

Bonus video: