CGO: EU programi novi prostor obrazovnih mogućnosti za mlade

Iz CGO navode da je cilj projekta da doprinese prevladavanju demokratskog deficita u EU kroz unapređenje znanja i motivisanosti građana da se uključe u razvoj evropskih društava kao funkcionalnih demokaratija, multikulturalnog i održivog društva
0 komentar(a)
CGO, predavanje, Foto: CGO
CGO, predavanje, Foto: CGO
Ažurirano: 20.01.2016. 19:50h

Mladi u Crnoj Gori ne znaju puno o dostupnim programima razmjene i stipendija koje omogućava Evropska unija (EU), poručeno je na panel diskusiji u Centru za građansko obrazovanje (CGO). Panel diskusija na temu EU programi – novi prostor obrazovnih i razvojnih mogućnosti za mlade dio je aktivnosti projekta Homoeuropeanus – prevladavanje deficita znanja o EU, koji CGO zajedno sa 14 organizacija i institucija iz zemalja članica EU i kandidatkinja sprovodi zahvaljujući podršci Evropske komisije u okviru programa Evropa za građane. Projekat se sprovodi u saradnji sa organizacijama iz Italije, Španije, Češke, Slovačke, Poljske, Letonije, Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Srbije i Makedonije. Koordinator programa Petar Đukanović predstavio je projekat i način na koji mladi preko svojih škola, fakulteta ili organizacija čiji su članovi, mogu koristiti program Evropa za građane, koji nudi više od 180 miliona EUR za aktivnosti i projekte u programaskom periodu od 2014. do 2020. godine. „Mladi ljudi u Crnoj Gori ne znaju puno o dostupnim programima razmjena i stipendija načina mobilnosti koje omogućava EU, a koji osim prilika za unapređenje obrazovne karijere i pripreme za uključivanje na konkurentno tržište radne snage doprinose i razvoju bazičnih kompetencija mladih kao što su samostalnost, kreativnost i razvoj kritičkog duha“, kazao je on.

Zato je, kako je poručio Đukanović, važno da se mladima omogući pristup informacijama koje im mogu pomoći u prepoznavanju obrazovnih prilika i mogućnosti, od koje ne profitiraju samo oni, već i cjelokupno društvo. Koordinator omladinske grupe CGO-a Miloš Knežević govorio je o programu Erasmus + i svojim iskustvima u korišćenju tog programa, naglasivši da je program jedan od resursa koje bi mladi češće trebalo da koriste kao način da prevladaju izazovne zaposlenosti kroz usvajanje konkurentnih vještina, koje im omogućavaju lakše uključivanje na tržište rada, aktivniju ulogu u društvu i vlastiti razvoj. On ih je, kako je saopšteno iz CGO, upoznao i sa strukturom programa i ključnim mjerama, kao inačinu apliciranja za raspoložive fondove. Stipendista Chevening programa Vlade Velike Britanije Marina Vuković govorila je o iskustvima studiranja u inostranstvu, prednostima i nedostacima obrazovnih sistema u EU i Crnoj Gori i poručila mladima da studiranje na evropskim prestižnim institucijama nije nedostižan san, već vrlo realna mogućnost koju bi trebalo koristiti. „Ona je istakla da brojne predrasude o kompleksnosti procesa apliciiranja ne bi smjele da ih spriječe u realizaciji ciljeva i ambicija. Studiranje u inostranstvu je životno iskustvo koje se višestruko isplati i u ličnom i u profesionalnom smislu“, kaže se u saopštenju.

Iz CGO navode da je cilj projekta da doprinese prevladavanju demokratskog deficita u EU kroz unapređenje znanja i motivisanosti građana da se uključe u razvoj evropskih društava kao funkcionalnih demokaratija, multikulturalnog i održivog društva. „Večerašnji panel je samo jedan u nizu koji će tokom naredna dva mjeseca biti organizovani na različite teme koje se tiču Evropske unije, izazova sa kojima se suočava kao i mogućnosti koje donosi process evropskih integracija Crne Gore sa posebnim naglaskom na ulogu i odgovornost građana“, saopšteno je iz CGO.

Bonus video: